I juli släpps AMD:s nya arkitektur Zen 2 tillsammans med Ryzen 3000-serien. Nytt är även styrkretsen X570, som blir först ut med stöd för PCI Express 4.0. Tekniken innebär att bandbredden per kanal dubbleras till 2 GB/s, något som bland annat möjliggör snabbare SSD-enheter via gränssnittet NVM Express.

Både Gigabyte och Corsair har redan avtäckt SSD-enheter med PCI Express 4.0, vilka baseras på minneskontrollern PS5016-E16 från Phison. Nu presenterar tillverkaren Patriot en SSD baserad på samma minneskontroller, men där firmwaret har skräddarsytts av Patriot själva. Tanken är att detta ska ge en bättre balans mellan effektåtgång, prestanda och livslängd.

patriot specifications.png.jpg

Prestandan känns igen från andra enheter baserade på minneskontrollern, med läshastigheter på upp till 4 800 MB/s beroende på lagringsmängd. Skrivhastigheten hamnar något lägre på upp till 4 000 MB/s. En cache med 2 GB DDR4-minne används även, medan slumpmässiga läs- och skrivoperationer landar på upp till 750 000 respektive 700 000 IOPS.

Till följd av det uppdaterade firmwaret kommer Patriots enheter släppas något senare än konkurrenterna som är planerade till sommaren, men något konkret datum anges inte. Sett till lagringsmängden gäller storlekar på 2 eller 1 TB, alternativt 500 GB.

Källa: Anandtech

Läs mer om PCI Express och SSD-enheter: