År 2019 har bjudit på avtäckandet av inte bara en utan två stycken nya USB-standarder – USB 3.2 samt USB 4. Medan den förstnämnda är framtagen av standardiseringsorganet USB IF är den senare utvecklad av USB Promoter Group, som är ett samarbete mellan aktörer som Intel, Microsoft och Apple.

I samtal med Anandtech under Computex 2019 berättar företrädare för USB Promoter Group att arbetet med utvecklingen av USB 4 går framåt i snabb takt. Specifikationen har i dagsläget versionsnumret 0.7 och de bekräftar att den färdigställs mot slutet av sommaren 2019. Produkter med USB 4-anslutningar väntas sedan lanseras under andra halvan av 2020.

Den nya USB-standarden baseras på Thunderbolt-protokollet och för anslutning används USB Type-C. Skillnaden jämfört med Thunderbolt 3 är att USB 4 är en öppen standard utan licenskostnad och kräver ingen certifiering från Intel för att kunna användas i produkter.

aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9FL0QvODI2MDY5L29yaWdpbmFsL0ludGVsLVRodW5kZXJib2x0LTMtU3VwZXJzZXQuanBn.jpg

Då standarden baseras på Thunderbolt 3 erbjuder den överföringshastigheter på upp till 40 Gbps samt Displayport och strömförsörjning i en och samma sladd. Den är även bakåtkompatibel med USB 2.0, USB 3.2 och Thunderbolt 3.

Företrädare för organisationen berättar även att de överväger ett nytt namn samt ny logotyp för standarden, troligen för att undvika förvirring med andra standarder på marknaden. Detta ska dock fastställas först efter att de slutgiltiga specifikationerna fastställts.

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!