Huawei försenar vikbara Mate X – kan lanseras med eget operativsystem

Huawei försenar vikbara Mate X – kan lanseras med eget operativsystem

Det tilltänkta lanseringsdatumet för Huaweis vikbara telefon Mate X har skjutits från juni till september, där förbättringar av skärmen anges som anledning till förseningen.

Vikbara telefoner spåddes bli mobilmarknadens största innovation under 2019. Samsung var först ut med att lansera en vikbar telefon i form av Galaxy Fold, något som fick försenas då tidiga testexemplar led av allvarliga designbrister. Huaweis bidrag till den vikbara telefonskaran heter Mate X och skulle ursprungligen lanseras i juni, något som nu har skjutits på framtiden.

Wallstreet Journal rapporterar att Vincent Peng, en senior chef inom Huawei, meddelar att lanseringen av Mate X flyttas från en planerad lansering i juni till september i år. Anledningen uppges vara att kvaliteten i den vikbara skärmen ska förbättras. Förseningen är enligt Vincent Peng inte resultatet av problem med komponentleveranser efter den amerikanska handelsblockaden.

Tidigare under våren 2019 blev Huawei målet för en amerikansk handelsblockad sedan den amerikanska presidenten utfärdat ett nationell undantagstillstånd på telekommarknaden. Handelsblockaden innebär att Huawei inte kommer kunna köpa komponenter från amerikanska företag, något som sannolikt utgör en signifikant del av Huaweis telefonproduktion.

En annan faktor som sannolikt spelar in i förseningen är att Huawei förlorat rätten att använda Googles tjänster och appar för Android-plattformen, även det ett resultat av handelsblockaden. I samma intervju meddelar Peng att Huaweis egenutvecklade mobila operativsystem, som går under namnet Hongmeng OS, kan vara redo att användas inom sex till nio månader.

Huaweis dotterbolag Hisilicon utvecklar de egna systemkretsarna i Kirin-familjen, vilket ger företaget ett visst skydd mot handelsblockaden. Huawei riskerar dock att förlora rätten att licensiera instruktionsuppsättningarna i ARM-familjen, den grundläggande komponenten i moderna mobila processorer, något som skulle sätta rejäla käppar i hjulen för Huaweis produktutveckling.

Förseningen av Huawei Mate X anger alltså just nu en lansering i september, vilket inte är nog med tid för att telefonen ska kunna lanseras med Huaweis Hongmeng OS. Under tiden sker sannolikt förhandlingar och juridiska processer mellan Huawei och den amerikanska staten samt fortsatt förhandlande mellan Kina och USA om reviderade handelsavtal, något som kan leda till att en lansering i väst sammanstrålar med att det egna operativsystemet är redo.

Om de inblandade parterna inte har kommit fram till nya avtal tills dess återstår det att se om Huawei har kapacitet att lansera nya telefoner utanför den inhemska marknaden.

Läs relaterade artiklar om handelsblockaden mot Huawei:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
25

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

8

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

26

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

27

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

65

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

17

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

25

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

15

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer