Vikbara telefoner spåddes bli mobilmarknadens största innovation under 2019. Samsung var först ut med att lansera en vikbar telefon i form av Galaxy Fold, något som fick försenas då tidiga testexemplar led av allvarliga designbrister. Huaweis bidrag till den vikbara telefonskaran heter Mate X och skulle ursprungligen lanseras i juni, något som nu har skjutits på framtiden.

Wallstreet Journal rapporterar att Vincent Peng, en senior chef inom Huawei, meddelar att lanseringen av Mate X flyttas från en planerad lansering i juni till september i år. Anledningen uppges vara att kvaliteten i den vikbara skärmen ska förbättras. Förseningen är enligt Vincent Peng inte resultatet av problem med komponentleveranser efter den amerikanska handelsblockaden.

Tidigare under våren 2019 blev Huawei målet för en amerikansk handelsblockad sedan den amerikanska presidenten utfärdat ett nationell undantagstillstånd på telekommarknaden. Handelsblockaden innebär att Huawei inte kommer kunna köpa komponenter från amerikanska företag, något som sannolikt utgör en signifikant del av Huaweis telefonproduktion.

En annan faktor som sannolikt spelar in i förseningen är att Huawei förlorat rätten att använda Googles tjänster och appar för Android-plattformen, även det ett resultat av handelsblockaden. I samma intervju meddelar Peng att Huaweis egenutvecklade mobila operativsystem, som går under namnet Hongmeng OS, kan vara redo att användas inom sex till nio månader.

Huaweis dotterbolag Hisilicon utvecklar de egna systemkretsarna i Kirin-familjen, vilket ger företaget ett visst skydd mot handelsblockaden. Huawei riskerar dock att förlora rätten att licensiera instruktionsuppsättningarna i ARM-familjen, den grundläggande komponenten i moderna mobila processorer, något som skulle sätta rejäla käppar i hjulen för Huaweis produktutveckling.

Förseningen av Huawei Mate X anger alltså just nu en lansering i september, vilket inte är nog med tid för att telefonen ska kunna lanseras med Huaweis Hongmeng OS. Under tiden sker sannolikt förhandlingar och juridiska processer mellan Huawei och den amerikanska staten samt fortsatt förhandlande mellan Kina och USA om reviderade handelsavtal, något som kan leda till att en lansering i väst sammanstrålar med att det egna operativsystemet är redo.

Om de inblandade parterna inte har kommit fram till nya avtal tills dess återstår det att se om Huawei har kapacitet att lansera nya telefoner utanför den inhemska marknaden.

Läs relaterade artiklar om handelsblockaden mot Huawei:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!