När Computex 2019 gick av stapeln i slutet av maj fick AMD:s VD Lisa Su vara med och inviga elektronikmässan. I samband med detta delade bolagets av sig av mer information om Ryzen 3000-serien och öppnade för moderkortstillverkare att visa upp sina nya modeller baserade på styrkretsen X570.

Paradnumret med AMD X570 är stöd för 16 kanaler PCI Express 4.0, där varje kanal levererar upp till dubblerad bandbredd mot version 3.0. Det här ger tillverkare breda möjligheter att utrusta sina moderkort med flera M.2-anslutningar och att använda en eller flera kanaler för tredjepartskretsar, som lägger till utökad funktionalitet utöver det som erbjudas av AMD:s egen plattform.

AMD-X590-Motherboard.jpg

Skärmdump på @1usmus borttagna Twitter-inlägg

Officiellt har AMD endast talat om X570 sett till nya styrkretsar, men nu framgår att denna inte nödvändigtvis är flaggskeppet för sockel AM4. Ett nu bortplockat inlägg från @1usmus, skaparen till DRAM Calculator for Ryzen, på Twitter visar kanterna av ett moderkort med texten "X590 Coming Soon".

AMD-X590.png

Uppgifterna om en mer potent styrkrets än X570 stärks av att en medlem på tyska Computerbase, som hittat referenser till namnet X590 i BIOS/UEFI för flertalet X570-moderkort. Vad en sådan styrkrets ska tillföra i jämförelse med färska X570 framgår inte, men det spekuleras i att X590 ska erbjuda fler kanaler för PCI Express 4.0.

Läs mer om Ryzen 3000-serien:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!