Prestandasiffror för AMD Epyc "Rome" med 32 kärnor hittar ut på webben

Prestandasiffror för AMD Epyc "Rome" med 32 kärnor hittar ut på webben

Inom kort lanserar AMD sin nya serverfamilj "Rome" i serien Epyc med upp till 64 kärnor. Nu hittar prestandasiffror ut för 32-kärniga Epyc 7452, som visar på ett rejält kliv upp mot föregångaren.

AMD:s processorarkitektur Zen var den vitamininjektion företaget behövde efter några vacklande år med föregående arkitekturen Bulldozer och dess derivat. Processorer i Ryzen 1000- och 2000-serierna gjorde företaget konkurrenskraftiga mot Intel, och med serverprocessorerna i Epyc-familjen började företaget få ett litet fäste på en marknad som helt domineras av Intel.

Den senaste generationen av Epyc-processorer går under familjenamnet Naples och baseras på första generationens Zen. Den nuvarande toppmodellen heter Epyc 7551 och bjuder på 32 kärnor, 64 trådar och tillverkas på en 14 nanometer. Uppföljaren till Naples går under familjenamnet Rome, som baseras på nya arkitekturen Zen 2 och tillverkas på 7 nanometer.

Nu hittar prestandasiffror ut för den kommande serverfamiljen. Det handlar då om den nya modellen Epyc 7452 som likt dagens toppmodell Epyc 7551 bestyckas med 32 kärnor och 64 trådar. Tack vare den nya arkitekturen på 7 nanometer och högre frekvenser ska nykomlingen leverera mer prestanda, detta tillsammans med lägre strömförbrukning.

AMD-EPYC-7452-32-Core-64-Thread-Server-CPU-Benchmarks_1.jpg

Prestandatesterna ställer båda AMD-processorerna mot Intel Xeon Gold 6148 med 20 kärnor och 40 trådar, som går i 2,4 GHz med en maximal turbo på 3,7 GHz. Mätningarna gjordes på Linux-distributionen Cent OS och innan de plockades bort presenterades siffrorna på Openbenchmarking.com.

Processorerna utsattes för serverfokuserade tester som C-ray, OpenSSL, Compress-Gzip, med flera. Den Rome-baserade AMD Epyc 7452 uppnår bäst resultat i fyra av sju tester, där resultaten är relativt jämna Intel Xeon-processorn presterar som bäst. De resultat som hamnar i Intels favör är kompilering av php-script och komprimering av källkod till gzip-arkiv.

AMD-EPYC-7452-32-Core-64-Thread-Server-CPU-Benchmarks_2.jpg

Värt att notera runt resultaten är att de två Intel Xeon-processorerna tillsammans kostar cirka 6 000 USD, och motsvarande kostnad för AMD:s nuvarande Epyc 7551 är 3 600 USD. Två Xeon-processorer har en gemensam TDP på 300 watt, medan två Epyc 7551 har en TDP på 360 watt. På Twitter har läckaren Komachi gjort en sammanställning av kommande Rome, som visar att Epyc 7452 har ett TDP på 155 W styck.

AMD-EPYC-7452-32-Core-64-Thread-Server-CPU-Benchmarks_3.jpg

Skillnaden i prestanda mellan Xeon-processorn och Epyc-processorerna i prestandamätningarna beror inte endast på arkitektoniska egenskaper utan även det faktum att Xeon-processorn är bestyckad med 20 kärnor jämfört med 32 hos AMD-varianterna. En Xeon-processor med 28 kärnor, vilket är den högsta konfigurationen Intels servermodeller erbjuder, kostar 10 000 USD vilket sannolikt rymmer kostnaden för två AMD Epyc 7452.

Intels före detta VD Brian Krzanich uttalade sig under 2018 om att företaget väntade sig att förlora marknadsandelar på servermarknaden till AMD, och att han inte såg någon gräns för AMD:s tillväxtpotential inom servrar. I samma andetag lyfte han även målet med att inte låta AMD fånga en marknadsandel på 15–20 procent, då detta skulle göra företaget till en rejäl konkurrent på området.

Processorerna i Epyc Rome-familjen ska lanseras under tredje kvartalet 2019 och väntas öka AMD:s närvaro på servermarknaden, med en ökning till så mycket som 10 procent till år 2020. Denna analys stärks av Dells serverdivision EMC, som avser att tredubbla användningen av AMD Epyc-processorer i serverprodukter, och att produkter baserade på Epyc Rome ska lanseras under andra halvan 2019.

Källa: Wccftech

Läs mer om AMD Epyc:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
1

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

40

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

12

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

131

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

26

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

32

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

68

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • igår 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

82

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

32

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

78

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

44

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

50

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer