Sökmotorjätten Google står bakom en rad molnbaserade tjänster men även operativsystemen Android och Chrome OS. Sedan några år tillbaka utvecklar bolaget hårdvara för respektive operativsystem, där telefonserien Pixel nyligen utökades med den budgetorienterade modellen Pixel 3a och storebror Pixel 3a XL.

Skärmklipp 2018-10-09 17.39.13.png

För Chrome OS erbjuder Google påkostade bärbara datorer i Pixelbook-familjen, men i oktober 2018 fick dessa sällskap av Pixel Slate – en surfplatta med löstagbart tangentbord och det egna operativsystemet under huven. Riktpriset för instegsmodellen var vid lanseringen 599 USD, medan tangentbord och tryckkänslig penna landade på 199 respektive 99 USD. Nu avslöjar Google att utvecklingen av surfplattor går i graven.

På Twitter skriver Googles hårdvaruchef Rick Osterloh att företagets hårdvarudivision enbart kommer att satsa på bärbara datorer framöver. Detta påverkar dock inte telefoner, Google Home eller övrig hårdvara, eftersom produktkategorierna hanteras av olika avdelningar. Osterloh tillägger även att Pixel Slate fortsatt kommer att stödjas på mjukvarusidan.

Därtill uppges att både Android och Chrome OS ska vidareutvecklas tillsammans med tillverkare av surfplattor, för bättre funktionalitet på sådana enheter. I samtal mellan Business Insider och en talesperson från Google framkommer att den nedlagda satsningen presenterades för de anställda i onsdags, vilka istället flyttas över till Pixelbook-utveckling eller andra avdelningar.

Computerworld skriver slutligen att två uppföljare till Pixel Slate var under utveckling, i form av mindre surfplattor utan tangentbord. Produkterna hade dock inte begåvats med namn eller tänkta lanseringsdatum, men klart är alltså att fjolårets hybriddator inte får någon uppföljare.

Läs mer om hårdvara från Google:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!