Microsofts operativsystem i Windows-serien har mer eller mindre varit ett krav för den som vill kunna spela marknadens alla spel. När det kommer till Apples Mac OS och diverse Linux-distributioner har uteblivna grafikdrivrutiner, spelklienter och grafikgränssnitt varit vanligt förekommande problem.

Diskutera Linux-spelande i forumet med medlemmen "SanyaIV"

På senare tid har dock Linux blivit mer användarvänligt för den spelsugne, något som mjukvaran Proton delvis bidragit till. Valve ligger bakom Steam som är den marknadsledande plattformen för digital speldistribution. Bolaget står även bakom Proton, som möjliggör att många spel ämnade för PC/Windows kan köras på Linux utan inblandning från spelutvecklaren. Via ett Twitter-inlägg förkunnas nu att Steam kan bli inkompatibelt med kommande versioner av Linux Ubuntu.

I nämnda inlägg skriver Valves Pierre-Loup Griffais att det officiella Steam-stödet från och med den nästkommande utgåvan av Ubuntu skrotas. Ubuntu är en vanligt förekommande Linux-distribution och i dagsläget utvecklas version 19.10. Med denna följer att operativsystemets 32-bitarskomponenter försvinner, vilket ska vara orsaken till att Valve tar sin hand från stöd för distributionen.

Griffais förtydligar att utvecklaren ska försöka att minimera antalet funktioner som inte fungerar utan 32-bitarspaket, men framöver ska en annan distribution hamna i fokus. Vilken det blir är dock inte beslutat ännu. Engadget skriver därtill att det slopade 32-bitsstödet även kan resultera i problem med spel utanför Steam.

Vilket operativsystem använder du för att spela? Har du några erfarenheter kring spelande på Linux? Dela med dig i kommentarstråden!

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!