De två tillverkarna Nvidia och AMD har länge dominerat marknaden för grafikkort i de högre prestandaklasserna. Men snart tar halvledarjätten Intel ett kliv in på marknaden med grafikkortsfamiljen Xe, som ska skala från enklare och strömsnåla kretsar ända upp till prestandaklassen och datacenter.

Inför detta har Intels kinesiska division publicerat renderingar av ett grafikkort ur familjen. Här syns en påkostad kylare med tre fläktar, vilken får ett designspråk baserat på Intels ikoniska blå kulör. Hölje, fläktar samt de tre Displayport-utgångarna och den ensamma HDMI-porten har nämligen alla inslag av blått.

Intel Xe power and ports.jpg
Intel Xe backplate.jpg

Färgtemat återfinns även på strömförsörjningen, vilken består av matning genom en dubbel uppsättning av 8-pins PCI Express-kontakter. Detta öppnar för strömförbrukning på upp till 375 watt, vilket kan antyda att Xe-familjen blir en strömtörstig historia. Nämnvärt är att det kan röra sig om ett påkostat kretskort avsett för överklockning.

Vissa ytterligare detaljer avslöjas även kring familjens egenskaper, där den initiala kretsen sägs sakna stöd för hårdvaruaccelerering av ray tracing. I enlighet med tidigare uppgifter är kretsen planerad för släpp 2020 och baseras på Intels nya tillverkningsteknik 10 nanometer. Året därpå ska en uppdaterad variant byggd på 7 nanometer lanseras, denna gång med stöd för ray tracing.

Källa: Weibo via Vortez

Läs mer om Intels grafiksatsning Xe:

Erbjudande: Kaffemugg och Logo Tee

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Logo Tee.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!