De senaste åren har både primärminne och SSD-enheter stått högt i kurs och stor efterfrågan från tillverkare av mobiltelefoner är en av de stora anledningarna till situationen. Därtill har strömlösa fabriker och kartellbildning påverkat situationen, men sedan i fjol har en stadigt nedåtgående pristrend synts på marknaden.

Detta beror på att tillgången på NAND- och DRAM-kretsar numera är större än efterfrågan, varför SSD-enheter och primärminnen klättrat ned till prisnivåer omkring 1,5 respektive 80 kronor per gigabyte. Nu rapporteras att ett strömavbrott på en Toshiba- och Western Digital-ägd anläggning förstört NAND-minneskretsar motsvarande flera exabyte lagring, där en exabyte är en miljon terabyte.

Strömavbrottet inträffade den 15 juni i den japanska regionen Yokkaichi, där Toshiba och Western Digital delar fabriker för tillverkning av flashbaserad lagring. Strömlösheten uppges ha varat i 13 minuter och utöver förstörda kretsar ska problem med utrustningen ha uppstått. Enligt Reuters kommer produktionen därför inte att vara i full gång innan mitten av juli.

Hos Western Digital handlar det om förlorade minneskretsar på cirka sex exabyte, alltså sex miljoner terabyte. Enligt uppgift kan Toshiba ha drabbats värre än så eftersom bolaget uppskattningsvis använder 60 procent av fabrikens kapacitet. Därmed kan ytterligare nio exabyte ha förlorats, men Toshiba har inte presenterat några officiella siffror.

Produktionstiden för kretsar av NAND-typ uppges vara mer än tio veckor, varför stora kvantiteter framställs samtidigt. Strömavbrottet innebär att tillgången på flashminnen sjunker med 24 procent mellan augusti och oktober, och därför väntas en tillfällig prisökning på 5 till 10 procent inträffa.

Källa: The Register

Läs mer om priser för SSD-enheter och primärminne:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!