Handelskriget mellan USA och Kina har successivt trappats upp och i mitten av maj infördes en handelsblockad mot den kinesiska elektronikjätten Huawei. Detta förhindrar amerikanska företag att handla med det svartlistade bolaget, där bland andra Qualcomm, Intel, ARM och Google rättat sig i ledet.

De klippta banden med sistnämnda aktör innebär att licensen försvinner för det mobila operativsystemet Android, tillsammans med applikationer såsom Play Store, Youtube och Gmail. Nu rapporterar Reuters om att USA:s president Donald Trump träffat Kinas president Xi Jinping under årets G20-möte i Japan, där de två ledarna diskuterat handelskriget.

Klart står att förhandlingarna kring handel och tullar ska återupptas, men i samband med detta skrotar också Trump förbudet mot handel med Huawei. Tidigare under året har flera amerikanska teleoperatörer dragit sig ur samarbeten med Huawei och myndigheter har förbjudits att använda Huawei-telefoner, då dessa ansågs utgöra en säkerhetsrisk.

Trump menar dock att säkerheten inte påverkas av handel mellan telekomjätten och amerikanska aktörer. Därtill anser han att beslutet är orättvist gentemot inhemska exportörer, varför det nu upphävs.

Under de kommande dagarna ska amerikanska myndigheter undersöka huruvida Huawei också ska bli av med stämpeln som svartlistat bolag, och därmed tillåtas att köpslå med amerikanska företag utan statlig inblandning. Det är dock oklart om samarbeten kring exempelvis 5G kommer att återupptas framöver.

Läs mer om händelserna kring Huawei: