Nyligen avslutades G20-mötet i Osaka, Japan. G20 är ett internationellt forum där 19 länder samlas för att diskutera världsekonomin. Under årets möte träffades ledarna för Japan och Sydkorea, två länder som varit insnärjda i en upptrappande konflikt. Konflikten leder nu till att Japan inför begränsningar av export av material till Sydkorea rapporterar Wall Street Journal.

Konflikten mellan de två länderna har sin grund i de 35 år som Sydkorea var en japansk koloni, från 1910 till 1945. I oktober 2018 bestämde Sydkoreas högsta domstol att japanska företaget Nippon Steel ska betala ut skadestånd till Sydkoreanska arbetare för tvångsarbete som utförts under tiden som koloni. Japan anser att tvisten löstes under en diplomatisk överenskommelse från 1965.

JapanSydkorea.jpg

Japans premiärminister Shinzo Abe (vänster) och Sydkoreas president Moon Jae-in (höger) möttes under årets G20-möte i Osaka, Japan.

Japans svar på det sydkoreanska beslutet är att införa begränsningar på export av material till Sydkorea. Begränsningen gäller material som används i tillverkningen av skärmar för mobiltelefoner samt kretsar, och företag som vill exportera till Sydkoreanska företag måste ansöka om speciellt tillstånd för detta. Processen med att ansöka om tillstånd tar 90 dagar.

Materialen i fråga är fluorerade polyimider som används som fotoresistenta lager på mobilskärmar, samt vätefluorid med hög renlighetsgrad som används för att etsa in kretsar i kiselplattor för kretstillverkning. Bland de sydkoreanska aktörerna som påverkas av exportbegränsningen innefattas giganter som Samsung Electronics, SK Hynix och LG Display.

En representant för den sydkoreanska analytikerfirman DB Financial Investment Co menar att ändringar i material har stor påverkan på tillverkningsprocessen, och att dessa inte enkelt kan bytas ut mot nya. Uppskattningsvis 90 procent av fotoresistenta material och 70 procent av vätefluorid med tillräcklig hög renlighetsgrad kommer från japanska leverantörer.

Sydkoreas handelskammare höll nyligen ett krismöte där flertalet stora inhemska företag närvarade, däribland Samsung, SK Hynix och LG Display. Det sistnämnda företaget menar att den japanska exportbegränsningen inte påverkar deras verksamhet då LG Display inte använder sig av materialen i fråga.

Om och i vilken utsträckning denna exportbegränsning kommer påverka Sydkoreanska företags produktutveckling, prisnivåer och inte minst tillgång på marknaden är i skrivande stund inte känt. Japans beslut följer hack i häl på att USA:s president Donald Trump beslutat att lätta på handelsblockaden mot kinesiska telekomjätten Huawei.

Läs mer om internationella handelskonflikter:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!