Nvidias senaste grafikkort baserade på Turing-arkitekturen tillverkas på TSMC:s 12-nanometersteknik. Det har sedan tidigare florerat uppgifter om att den kommande grafikarkitekturen Ampere ska tillverkas av Samsung på företagets nya 7-nanometersteknik. Detta bekräftar Nvidia nu i en intervju med The Korea Herald, vilket innebär att Nvidia tar ett steg bort från tillverkningspartnern TSMC.

Nvidias senaste uppställning grafikkort i Geforce RTX 2000-serien bygger på Turing-arkitekturen som tillverkas på TSMC:s 12-nanometersteknik. Rivalen AMD lanserar inom kort både processorer och grafikkort baserade på TSMC:s senaste 7-nanometersteknik, något som bör leda till förbättrad energieffektivitet och möjligheten att klämma in fler transistorer på samma yta.

Samsung-EUV.png

Trots att Nvidia lyckas få fram god energieffektivitet i Turing-arkitekturen på 12-nanometers tillverkningsprocess planerar företaget att ta steget till 7 nanometer nästa år, men då inte i samarbete med TSMC. Istället väljer företaget att satsa på Samsungs nya tillverkningsteknik 7 nanometer med så kallad EUV-teknik, Extreme Ultraviolet Litography.

EUV är en förbättrad litografi där kortare våglängd för lasern används för att etsa in det mönster i kiselplattor som utgör kretsens funktioner. EUV-litografi gör processen med kretstillverkning billigare och mer tillförlitlig. Samsung har gått ut med att kretsar tillverkade på företagets EUV-process är upp till 50 procent mer energieffektiva jämfört med den egna 10-nanometerstekniken utan EUV.

SamsungFoundry_FETdesign.jpg

Utöver nya tillverkningstekniker har Samsung även utvecklat nya typer av transistorer som ska möjliggöra krympningar till 3 nanometer.

Det framkommer inte i vilken utsträckning Nvidia kommer växla över till Samsungs tillverkning för Ampere-generationen. I intervjun med The Korea Herald berättar Nvidias koreanska chef Yoo Eung-joon att beställningarna är "substantiella", vilket kan antyda att Samsung står för all tillverkning av Ampere-generationens initiala prestandakort.

Samsungs tillverkningsteknik 7 nanometer med EUV-litografi finns tillgänglig nu, och företaget har även presenterat planerna för utrullning av tillverkningsnoder på 5 och 3 nanometer. Det finns alltså utrymme för samarbetet mellan de båda bolagen att växa om tillverkningen av Ampere faller väl ut. De första grafikkorten med Ampere väntas nå marknaden någon gång under 2020.

Läs mer om Nvidia Ampere:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!