I maj 2019 inledde kinesiska telekomjätten Huawei en rättslig process mot den amerikanska staten i amerikansk domstol. Motivationen var då att USA bröt mot den egna konstitutionen när staten förvägrade de egna myndigheterna att handla med Huawei. Nu slår den amerikanska staten tillbaks mot rättsprocessen rapporterar Wall Street Journal.

Huaweis rättsliga process riktar in sig på flera delar av den amerikanska statens svartlistning av företaget. Den består dels av en blockad som förhindrar amerikanska företag från att handla med kinesiska företag, och dels att Huawei blockerades i den nationella skyddslagen National Defense Authorization Act (NDAA) vilket innebär att amerikanska myndigheter inte får handla med Huawei.

Dr Song Liuping.jpg

Huaweis chefsjurist Dr. Song Liuping lyfte fram invändningar mot att Huawei blockerades i säkerhetslagen NDAA tidigare i år.

Huawei menar i sin rättsliga process att det strider mot den amerikanska konstitutionen att förhindra myndigheter från att handla med Huawei då de säkerhetsrelaterade invändningarna inte ses som motiverade. USA svarar nu på den rättsliga processen med att svartlistningen av Huawei är korrekt och att landet haft säkerhetsmässiga invändningar mot företaget under många år.

Den amerikanska staten menar att Huaweis rättsliga process bör kastas ut, eller att domstolarna når ett snabbt beslut som går i linje med den egna slutsatsen. Detta svar kommer knappt en vecka efter att den amerikanska presidenten Donald Trump efter ett möte med Kinas ledare Xi Jinping meddelade att handelsblockaden mot Huawei ska lättas. Detta så att amerikanska företag kan sälja varor till kinesiska företag.

Detta uttalande saknade dock konkreta detaljer om när blockaden ska lättas, exakt vad det innebär för handeln och i vilken utsträckning Huawei ska kunna köpa produkter av amerikanska företag. Det amerikanska säkerhetsrådet undersöker för närvarande möjligheterna för Huawei att köpa teknik från amerikanska företag som inte påverkar den nationella säkerheten, då med fokus på telekomnätverk.

Lättnaden av handelsblockaden följer protester från ett flertal amerikanska företag, däribland Intel och Qualcomm, vars verksamhet drabbats hårt av förlusten av Huawei som kund. Även sydkoreanska Samsung har drabbats hårt rapporterar Reuters, då leveranser av minneskretsar till Huawei stått för en stor del av divisionens intäkter.

Efter Donald Trumps uttalanden om lättnader i handelsblockaden meddelades det att möten ska hållas om inom kort där detaljerna runt lättnaderna ska diskuteras. Separat från detta har den amerikanska staten också indikerat att möten ska hållas om att lätta på NDAA-begränsningarna mot Huawei.

Läs mer om Huawei-blockaden:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!