Gårdagens lansering av Ryzen 3000-seriens processorer med Zen 2 och Radeon RX 5700-seriens grafikkort med "Navi" var onekligen en av de största händelserna för AMD på många år. De nya produkterna tillförde nya arkitekturer och nya funktioner, men i efterhand har det framkommit att de nya grafikkorten faktiskt förlorat en funktion – möjligheten att parkoppla grafikkort via Crossfire.

Radeon_Navi-14.jpg

Parkoppling av Radeon RX 5700-korten via äldre grafikgränssnitt stöds inte.

Crossfire låter användaren koppla samman upp till fyra grafikkort i ett system. Tekniken introducerades 2005 och använde inledningsvis en brygga mellan grafikkorten, men senare generationer har skött kommunikationen mellan systemet och grafikkorten via PCI Express på moderkortet. AMD pensionerade varumärket Crossfire under 2017 men har fortsatt stöda tekniken.

I en intervju med Techpowerup meddelar AMD att Radeon RX 5700-serien saknar stöd för Crossfire. Det innebär att de nya grafikkorten inte kan parkopplas med äldre grafikgränssnitt som DirectX 11, DirectX 9 eller OpenGL. Den som vill parkoppla grafikkorten måste därmed använda DirectX 12 eller Vulkan som har inbyggt stöd för parkoppling via mjukvara, i en funktion vid namn multi-GPU.

Radeon RX 5700 Series GPU's support CrossFire in 'Explicit' multi-GPU mode when running a DX12 or Vulkan game that supports multiple GPU's. The older 'implicit' mode used by legacy DX9/11/OpenGL titles is not supported.

Detta följer konkurrenten Nvidia som för mindre än en vecka sedan introducerade en serie uppgraderade varianter av Geforce RTX 2000-serien med suffixet Super i produktnamnet. Seriens prestandakort, Geforce RTX 2070 Super och RTX 2080 Super, stöder Nvidias funktion NVLink SLI som möjliggör parkoppling av grafikkort via äldre gränssnitt som DirectX 11, DirectX 9 och OpenGL.

Läs mer i relaterade artiklar: