För dagens kretstillverkning är det få företag som själva tillverkar kretsar. Istället förlitar sig de flesta företag på kontraktstillverkare, där TSMC och Samsung i dagsläget tillhör de största. Företag som tillverkar hos dessa måste först utforma och testa designer i flödesverktyg, för att få fram kretsar som är kompatibla med en specifika tillverkningsteknik.

Samsung har redan tillverkningsnoden 7 nanometer tillgänglig och arbetar för närvarande på nästa teknikkliv 5 nanometer. Nu meddelar Samsung att tidiga versioner av flödesverktyg från företagen Cadence och Synopsys är certifierade för den kommande tillverkningstekniken.

Sasmung_5nmEUV_verktyg.jpg
Sasmung_5nmEUV_verktyg2.jpg

Verktygen från de båda företagen certifierades genom att processorkärnor baserade på ARM Cortex-A53 och Cortex-A57 kunde designas framgångsrikt för 5-nanometersteknik. Det innebär att företag som vill designa kretsar för Samsungs 5 nanometer nu kan göra detta och tillförlitligt få de fördelar som tekniken utlovar.

Enligt Samsung ska tillverkningstekniken erbjuda 25 procent fler transistorer på en given kretsyta jämfört med deras 7 nanometer med EUV-teknik. Företag som utvecklar kretsar kan välja att reducera energikonsumtionen med 20 procent eller att öka prestanda med 10 procent över motsvarande design på 7 nanometer.

Extreme Ultraviolet Litography (EUV) är en förbättrad litografisk teknik där kortare våglängd för lasern används för att etsa in det mönster i kiselplattor som utgör kretsens funktioner. EUV gör processen med kretstillverkning billigare och mer tillförlitlig. Samsung har gått ut med att kretsar tillverkade på företagets EUV-process är upp till 50 procent mer energieffektiva jämfört med befintliga noder utan tekniken.

Den nya 5-nanometerstekniken använder EUV för tillverkning på fler lager än Samsungs 7 nanometer, vilket sannolikt innebär att tillverkningen kommer ske i företagets nya fabrik i Hwaseong, Sydkorea. Fabriken väntas färdigställas år 2019 med full volymproduktion under år 2020.

Källa: Cadence, Synopsys

Läs mer om Samsungs tillverkningsprocesser:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!