På den sjunde dagen, den sjunde månaden på året, lanserade AMD både nya processorer och grafikkort på 7 nanometer. På grafikkortssidan handlar det om Radeon RX 5700 XT och RX 5700 med arkitekturen Radeon DNA (RDNA) och som går upp mot Nvidias Super-grafikkort i den övre mellanklassen.

Grafikkorten som letade sig ut till testare och sedan i butik använder båda en så kallad blower-kylare med en radialfläkt. Det är en design som inte är uppskattad bland alla entusiaster, varför många spekulanter istället valt att vänta på att AMD:s partnertillverkare släpper skräddarsydda modeller med andra kyllösningar.

AMD-Radeon-RX-5700XT-1.jpg
AMD-Radeon-RX-5700XT-9.jpg
AMD-Radeon-RX-5700XT-10.jpg
AMD-Radeon-RX-5700XT-12.jpg
AMD-Radeon-RX-5700XT-13.jpg
AMD-Radeon-RX-5700XT-20.jpg

Nu går AMD:s Radeon-chef Scott Herkelman ut på Reddit och förklarar valet av kylare, men ger också tydliga besked om när partnertillverkade varianter hittar ut i butik. Lanseringen av dessa modeller ska äga rum i mitten av augusti, vilket överensstämmer med SweClockers rapportering från Computex 2019 tidigare i år.

När det kommer till kylaren skriver Herkelman att en blower-kylare garanterar en viss prestandanivå oavsett system, då denna dumpar ut varmluften utanför chassit. Andra kylare med två eller tre axialfläktar kan leverera både bättre temperaturer och lägre ljudnivåer, men detta förutsätter ett i övrigt välventilerat chassi – något AMD inte kan garantera är fallet när de levererar ett grafikkort.

The Radeon group historically has had a bad reputation of producing product launch charts that didn’t match up to real world performance. Love it or hate it the blower allowed us to guarantee performance in every system to match our launch charts. Not everyone cools their PC as good as a reviewer and definitely not as good as some of the pictures you guys have shared. It was my goal to clean all of this up so that you can trust our performance you hear from us on stage.

Vidare erkänner Herkelman att AMD Radeon har ett historiskt dåligt rykte med sina lanseringar, då bolagets löften inte alltid levt upp till verkligheten. Att använda en kyllösning som har en närapå konsekvent prestandanivå oavsett system är företagets sätt att leva upp till de egna utfästelserna. Som ny på sin post ser han det som sitt "mål att städa upp", så att entusiaster och media framöver ska kunna lita på det AMD berättar under en presentation.

Avslutningsvis meddelas att AMD tar till sig av feedbacken om kylarlösningen och att Herkelman gillar tanken på att också ha grafikkort med axialfläktar tillgängliga redan vid lanseringsdagen. Vidare berättar han att han jobbar på att se till att oberoende tester alltid ska finnas tillgängliga innan butikstillgänglighet.

Missa inte SweClockers test: