Sedan flera månader tillbaks har rapporter om en bantad Nintendo Switch-modell stått som spön i backen. Modellen som fått smeknamnet Switch Lite påstods bli en renodlad bärbar spelkonsol utan de löstagbara Joy-con-kontrollerna, och nu bekräftar Nintendo konsolens existens med en lansering 20 september.

SwitchLite_5.jpg
SwitchLite_3.jpg
SwitchLite_2.jpg
SwitchLite_1.jpg
SwitchLite_4.jpg

Switch Lite bantas ner till cirka 9,1 centimeter på höjden och 20,8 centimeter på bredden. Jämförelsevis är måtten för den vanliga Switch-modellen cirka 10,2 respektive 24 centimeter. Kontrollerna är här integrerade i konsolen och kan inte kopplas loss. Switch Lite kan inte heller anslutas till en TV likt det är möjligt med ordinarie Switch-modell.

The Verge har fått möjlighet att lägga vantarna på konsolen och rapporterar att Switch Lite känns avsevärt lättare i handen under spelsessioner. Konstruktionen uppges också ge ett mer robust intryck med kontrollerna integrerade i enheten, och till skillnad från ordinarie modellens löstagbara Joy-cons är Switch Lite utrustad med ett traditionellt styrkors (eng. D-pad).

SwitchLite3.jpg

Nintendo ska bekräftat att Switch Lite får "aningen bättre batteritid" tack vare en mer effektiv struktur för systemkretsen, men konkreta detaljer om batteritid delges inte. Ingen information om systemkretsen delges heller, vilket antyder att det är samma Nvidia Tegra X1-krets som används i ordinarie Switch-modellen som används här.

Specifikationer

Nintendo Switch

Nintendo Switch Lite

Mått

10,16 x 23,87 cm

9,14 x 20,82 cm

Skärmstorlek

6,2 tum

5,5 tum

Batteritid

2,5 till 6,5 timmar

3 till 7 timmar

Vikt

399 gram

276 gram

Pris

3500 kr ($299)

2500 kr ($199)

Den nya enheten har en något mindre skärm än ordinarie modell vars skärm mäter 6,2 tum. Switch Lite har en skärm på 5,5 tum som är bestyckad med samma upplösning på 1280 × 720 pixlar, eller 720p. En skillnad från befintlig modell är också att stöd för vibrationsfunktionen HD Rumble i Joy-con-kontrollerna logiskt nog saknas här.

Befintliga Switch-tillbehör kommer dock fortsatt fungera med Switch Lite, inklusive tidigare nämnda Joy-con-kontroller som ansluter till konsolen trådlöst via Bluetooth. Switch Lite ska lanseras i flera olika färger från start – gul, grå och turkos. Utöver detta ska även en specialutgåva med Pokémon Sword & Shield-motiv.

SwitchLite_spelbaksid2.jpg

Kompatibilitet med Switch Lite kommer markeras med grafik på spelfodralens baksida.

Alla spel kommer dock inte vara kompatibla med Switch Lite då vissa titlar förlitar sig på de löstagbara kontrollerna, exempelvis Nintendos egna titel 1-2 Switch. Switch-spel kommer från och med nu utrustas med en grafik på fodralet nedre baksida som visar om titeln kan spelas på Switch Lite eller ej.

Prislappen för Switch Lite blir 199 USD, vilket är 100 USD mindre än ordinarie Switch kostade vid lansering. Lanseringsdatumet blir 20 september, samma dag som den emotsedda nyversionen av spelet The Legend of Zelda: Link's Awakening till Switch.

Kommer du köpa på dig en Switch Lite eller är det viktigt att kunna ansluta konsolen till en TV? Dela med dig i kommentarerna!

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!