De senaste veckorna har SweClockers testlabb gått på högvarv inför lanseringarna av Nvidias Geforce RTX Super-grafikkort och AMD:s dubbellansering. Sistnämnda skedde i form av processorserien Ryzen 3000 och de två grafikkorten Radeon RX 5700 XT och RX 5700, där stöd för PCI Express 4.0, tillverkning på 7 nanometer samt färska arkitekturer är gemensamma nämnare.

På grafikkortssidan är dock övergången till 7-nanometersteknik inte helt ny, då AMD i början av året lanserade Radeon VII. Under huven syns där grafikkretsen Vega 20 sällskapad av 16 GB grafikminne av HBM2-typ, medan färska Radeon RX 5000-serien använder arkitekturen "Navi" och GDDR6-minne. Nu rapporterar franska Cowcotland att halvårsgamla Radeon VII har nått vägs ände.

amd_radeon_vii-9.jpg

Cowcotland skriver att de upptäckt att tillgången på Radeon VII försämrats hos några återförsäljare, samtidigt som priset ökat explosionsartat hos andra. Mönstret sägs vara tecken på att butikerna säljer av sina lager. Därtill skriver publikationen att de fått bekräftat, att AMD för en knapp månad sedan förklarade Radeon VII som ett avslutat kapitel.

Officiellt har AMD dock inte uttalat sig kring grafikkortets framtid och den beskrivna trenden för priser och tillgänglighet syns inte hos svenska återförsäljare. Huruvida uppgifterna stämmer återstår alltså att se, men om så är fallet kan en mer kraftfull Navi-baserad modell bli aktuell. Tidigare under månaden registrerade Sapphire ett flertal produktnamn hemmahörande i Radeon RX 5000-serien, vilket antyder att produktfamiljen ska utökas framöver.

Läs mer om grafikkort från AMD:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!