När AMD år 2017 lanserade första generationens Ryzen-processorer gjordes detta tillsammans med moderkort med 300-seriens styrkretsar och sockel AM4. Därtill lovade bolaget att sockeln ska vara aktuell till år 2020, och genom uppdateringar av BIOS/UEFI kan vissa äldre moderkort användas till nyare processorer.

Läs SweClockers test av Ryzen 9 3900X och 7 3700X

Ryzen 3000-serien lanserades i början av juli ihop med moderkort bestyckade med styrkretsen X570, som levererar stöd för gränssnittet PCI Express 4.0. AMD har garanterat att moderkort med de äldre styrkretsarna X470 och B450 kan användas med Ryzen 3000, men uppdateringar av 300-seriens moderkort ligger i respektive tillverkares händer.

Under Computex 2019 förklarade AMD att PCI Express 4.0 inte kommer att bli tillgänglig för något moderkort med en styrkrets äldre än X570, men drivrutiner från Asus har pekat ut några av bolagets modeller som kapabla till det snabbare gränssnittet. Anandtech har kontaktat AMD för att bringa klarhet och det tidigare svaret står fast; PCI Express 4.0 kommer inte till äldre AM4-moderkort.

Our plan is unchanged. For the reliability and consistency reasons cited at Computex, we still intend to disable PCIe Gen 4 for pre-X570 motherboards. That AGESA is being released to motherboard manufacturers soon.

De moderkort som synts i drivrutinerna har testats av Mydrivers med varierande framgång, där somliga är kapabla till en PCI Express 4.0 x16-anslutning, medan en fungerande M.2-anslutning eller helt uteblivet stöd gäller för andra. Detta ligger i linje med anledningen till det fimpade stödet, som AMD framhöll under Computex.

Mydrivers pcie 4 400 series asus.png

Bildkälla: Mydrivers

Då talade bolaget om att de inte ville riskera en ojämn marknad, där klanderfritt respektive obefintligt PCI Express 4.0-stöd kan finnas på två snarlika moderkort. Samma sak upprepas till Anandtech, där AMD uppger att pålitlighet och konsekventa funktioner är målet för äldre moderkort.

Hittills har inte alla moderkortsmakare fått tillgång till den mikrokod som ska användas till styrkretsar uppdaterade för Ryzen 3000-serien, varför PCI Express 4.0-stödet har kunnat testas med vissa Asus-modeller. Inom kort ska mikrokoden dock bakas in i de BIOS-uppdateringarna som officiellt ger stöd för Ryzen 3000, vilket innebär att PCI Express 4.0-stöd och kända problem försvinner.

Innan lanseringen av Ryzen 3000 berättade tillverkaren MSI att alla de kommande X570-moderkorten kommer att placera sig relativt högt i pris, något som med facit i hand stämmer. Därtill kan den ändå mer påkostade styrkretsen X590 vara på ingång, medan moderkort med billigare B550- och A520-kretsarna ska släppas år 2020. Huruvida dessa levereras med stöd för PCI Express 4.0 är i skrivande stund oklart, men känt är att Asmedia står för designen.

Källa: Anandtech

Har du planer på att köpa Ryzen 3000, eller har du redan gjort det? Är stöd för PCI Express 4.0 en avgörande detalj? Dela med dig i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!