Epic Games har varit ordentligt på tapeten de senaste åren. Efter att ha satsat på mindre lyckade projekt såsom MOBA-inspirerade Paragon, styrde bolaget om kursen mot basbyggande Fortnite. När battle royale-vågen var som störst byggdes spelet snabbt om för att passa genren, och resten är som det kallas historia.

Zombie Army 4_zombie.jpg

Med en enorm spelarbas i ryggen tog Epic Games vidare sina satsningar och startade en egen spelbutik, med betydligt lägre avgifter än konkurrenterna. För att få in spel och kunder till butiken har Epic fått bli kreativa, där tidsexklusiviteter samt gratis spel blivit vardagsmat.

Generally I think I would prefer not to do exclusives but I understand Epic’s position with it, and quite frankly they are paying through the nose to build their store. All credit to them, it’s fantastic, and we’ll take some of their money, thank you very much. It was a pure business case.

Utvecklaren Rebellion som gör Zombie Army 4: Dead War har i en intervju med Gamesindustry förklarat varför det är svårt att tacka nej, då Epic betalar "hutlösa summor" för exklusiviteter. En månad innan avtalet slöts sade nämligen utvecklaren att någon exklusivitet skulle kräva en extraordinärt bra anledning.

En stor påse pengar verkar ha varit just den goda anledningen, och bolagets VD Jason Kingsley förklarar vidare att det var ett rent affärsbeslut. Summan som erbjöds beskriver han som "imponerande", vilket gjorde att Kingsley skrev under trots att han i grunden ogillar exklusiviteter.

Utöver betalningen för själva exklusiviteten så får utvecklaren 88 procent av försäljningsintäkterna i Epics butik, jämfört med 70 procent hos Steam. Kingsley avslutar med att som en självständig utvecklare är det viktigt att ta risker ibland, och att större intäkter samt bidrag till marknadsföring från Epic underlättar detta.

Zombie Army 4: Dead War släpps i början av 2020 till PC/Windows, Xbox One och Playstation 4. Tidsexklusiviteten i Epics butik gäller i tolv månader.

Läs mer om Epic Games Store:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!