Spelbutiken G2A har mottagit en veritabel kritikstorm under de senaste veckorna, efter att utvecklare uppmanat spelare att hellre piratkopiera deras spel än handla från butiken. G2A var inte sena att svara på kritiken, och erbjuder tiofaldig kompensation via en oberoende extern aktör om spel införskaffats illegalt.

Utvecklaren bakom Factorio tappade vid lanseringen motsvarande omkring 77 500 kronor i avgifter till kreditkortsföretag efter att 300 av deras spelnycklar köpts med stulna kreditkort. Därför har utvecklaren tagit sig an G2A:s erbjudande för att gemensamt titta närmare på fallet, men efter ett initialt svar om att butiken skulle kolla på nycklarna har radiotystnad gällt i två dagar.

Factorio.jpg

Nämnvärt är att inlägget skrevs den 12 juli, så det är möjligt att G2A hört av sig under tiden, men hittills har inte utvecklaren uppdaterat sin bloggpost med några sådana uppgifter. De stulna spelnycklarna inaktiverades snabbt på Steam, varefter köpare hörde av sig för att kolla varför deras spel slutat fungera.

Flera av dessa hänvisade till att de köpt spelet via G2A, vilket då bekräftar att åtminstone en handfull stulna spel sålts på plattformen. Utvecklaren har skickat en fullständig lista över spel som införskaffats illegalt till G2A, så inom kort bör det finnas siffror på hur stor andel butiken stått för.

G2A å sin sida menar att butiken inte har något intresse av att sälja stulna nycklar. Dels för att det är direkt olagligt, men även för att det enligt butiken inte finns något att vinna på det. Nycklar som köpts på andra webbplatser med stulna kreditkort för att säljas på G2A gör nämligen att företaget blir återbetalningsskyldiga mot sin egen kund då stulna nycklar inaktiveras.

Således får ursprungsbutiken betala kreditkortsbolaget för återbetalningen av köp som gjorts med stulna kreditkort, medan G2A måste ersätta kunder vars spel inaktiverats. Det återstår nu att se hur G2A hanterar Factorio-utvecklarens uppgifter och hur många stulna nycklar som köpts via återförsäljaren.

Följ det som hänt kring G2A:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!