De senaste åren har DDR4 varit den rådande standarden för primärminnen, som för med sig lägre spänning och högre hastigheter än föregångaren DDR3. Utvecklingen stannar dock inte av där, utan under 2019 börjar de första DDR5-kretsarna tillverkas. Minnesjätten Samsung försöker hålla sig i framkrant, och påbörjar nu massproduktionen av LPDDR5-kretsar på 12 Gbit.

Det rör sig om en strömsnålare variant av DDR5 avsedd primärt för mobila enheter, med överföringshastigheter på 5 500 Mbit/s. Detta kan jämföras med bolagets snabbaste LPDDR4X-kretsar på 4 266 Mbit/s. Dessutom har strömförbrukningen sänkts med 30 procent tack vare förbättrad kretsdesign, finkornigare frekvensjusteringar och optimerat viloläge.

Samsung-LPDDR5_2019_main_F.jpg

Kretsarna tillverkas på Samsungs senaste tillverkningsteknik i 10-nanometersklassen, precis som den tidigare testkretsen som bolaget tog fram i slutet av 2018. Denna kördes dock i högre hastigheter på 6 400 Mbit/s, men det beror på spänningen. Bolagets LPDDR5-kretsar körs nämligen antingen i 6 400 Mbit/s och 1,1 V, eller mer strömsnåla 1,05 V och 5 500 Mbit/s.

Samsung minnesplaner.PNG

Produktionen av 12 Gbit-kretsar inleds med omedelbar verkan, medan enklare LPDDR5-kretsar på 6 Gbit varit igång sedan juni. Under året kommer bolaget även börja tillverka moduler med åtta minneskretsar vardera för totalt 12 GB primärminne. Är efterfrågan tillräckligt hög överväger Samsung att flytta tillverkningen till en större anläggning i Pyeongtaek nästa år.

Under 2020 väntas även en vidareutveckling av kretsarna som innebär att kapaciteten går upp med 33 procent till 16 Gbit, för totalt 2 GB per krets.

Läs mer om minneskretsar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!