Nyligen släppte AMD sin nya processorarkitektur Zen 2, som byggs på 7 nanometer och kommer med högre prestanda tack vare både högre klockfrekvenser och instruktioner per klockcykel (IPC). Vissa barnsjukdomar uppdagades dock, särskilt när moderkort med äldre styrkretsar används.

Ryzen_3000-5.jpg

Problemen diskuteras flitigt i forumet, men ett som står ut är att Destiny 2 vägrar att starta alls på Zen 2. AMD släppte sedermera AGESA 1003ABA som skulle lösa problemen, men nu drar bolaget tillbaka uppdateringen efter rapporter om användare som fått problem med PCI Express-portarna.

We just got told to pull (was undergoing validation prior) 1003 ABA version:
"... found that PCIE speed of BXB-C downgraded from gen4 to gen2,..."

En representant från Asus svarar i en tråd på bolagets forum att PCI Express-hastigheten nedgraderades från version 4.0 till äldre och betydligt långsammare 2.0. Orsaken till det hastiga tillbakadragandet är att det inte fanns tid att testa uppdateringen ordentligt, då fokus låg på att få ut den så snabbt som möjligt till slutanvändare.

Vidare menar representanten att det är ett knivigt läge, då utstressade uppdateringar kan ge allvarliga problem. Samtidigt finns en rad buggar som måste lösas snarast, vilket sätter press på att få ut buggfixar så snabbt som möjligt. Nämnvärt är att tillverkarna gör sina egna BIOS, men AMD bistår med mikrokod i form av AMD Generic Encapsulated Software Architecture (AGESA).

Utöver problemen med Destiny 2 finns även vissa mer moderkortsspecifika bekymmer, såsom för låga startspänningar till minnet, inställningar som saknas eller inte verkställs samt instabila spänningsavläsningar. När en ny och genomtestad AGESA-uppdatering kan hitta ut är ännu okänt.

Läs mer om Ryzen 3000-serien:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!