AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

I en intervju avslöjar Radeon-chefen Scott Herkelman att AMD satte påhittade priser på Radeon RX 5700-serien innan lanseringen för att lura Nvidia att sätta för höga priser.

AMD har haft en händelserik sommar, där både Ryzen 3000-serien och Navi-familjens grafikkort i Radeon 5700-serien lanserades samtidigt. På grafikkortsmarknaden märks det inte minst på Nvidia, som var tidigt ute med en kontring i form av Geforce RTX 2070 Super och 2060 Super.

I en intervju med Hothardware avslöjar dock Scott Herkelman, vice president och avdelningschef för Radeon-divisionen, att detta var väntat. Enligt Herkelman gick AMD längre än så, och satte påhittade priser på bolagets kommande grafikkort för att Nvidias prissättning skulle vara i överkant.

We know that they [Nvidia] have a tremendous burden on their gross margins, because their die size is big, and so we just game-played suggested retail prices.

Därför ändrade AMD de tidigare utannonserade priserna endast två dagar innan släppet av Radeon RX 5700 XT och RX 5700, något som gjorde prisnivån betydligt mer konkurrenskraftig. Vidare menar Herkelman att Nvidias stora kretsstorlekar i Turing-serien gör det svårare för bolaget att sänka priser då marginalerna tar stryk.

RX 5700 XT Challenger 8G OC(L3).png

Jämförelsen blir något haltande då AMD använder betydligt mer transistortäta 7 nanometer, medan Nvidia baserar sina grafikkort på en uppdaterad 16-nanometersteknik kallad 12 nanometer. Detta ger således olika förutsättningar och olika priser per kvadratmillimeter, även om båda tillverkas hos TSMC.

Oavsett så är Navi 10-kretsen i Radeon RX 5700 XT 251 mm² stor, medan prestandamässigt snarlika Nvidia Geforce RTX 2060 Super kvalar in på hela 445 mm². Sistnämnda viger dock en ansenlig mängd kretsyta åt ray tracing-specifika funktioner.

Framledes kan AMD komma att lansera den budgetorienterade Radeon RX 5600-serien, medan skräddarsydda kylare är att vänta i augusti för Radeon RX 5700-serien. Det återstår att se om AMD nyttjar den mindre kretsytan till sin fördel, och om det kan leda till något priskrig framöver.

Läs mer om grafikfamiljen Navi

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!

Skicka en rättelse
75

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

26

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

85

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

38

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

71

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

149

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

31

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

65

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer