Sedan en tid tillbaka har flashbaserad lagring och primärminne stadigt sjunkit i pris och 16 GB DDR4-minne kan i dagsläget fås för under 1 000 kronor. För SSD-enheter har prisnivåerna för SATA- respektive NVM Express-enheter i många fall krupit ned under 1,50 respektive 2 kronor per gigabyte.

Primärminnen använder kretsar av DRAM-typ och för lagringsenheterna gäller NAND-varianter – två kretstyper som ofta produceras i samma fabriker och av samma tillverkare. I slutet av juni drabbades Toshiba och Western Digital av ett strömavbrott i Japan och förlorade därmed flera NAND-kretsar motsvarande flera exabyte lagringsutrymme, en händelse som tros innebära tillfälliga prisökningar.

Nyligen hopades fler orosmoln kring NAND- och DRAM-marknaden till följd av Japans beslut att begränsa exporten av material till Sydkorea, vilket bland annat påverkar kretsmakarna SK Hynix och Samsung. Nu rapporteras att priset för DRAM-kretsar ökat kraftigt, något som noterats av DRAM Exchange genom priset på 8 Gbit stora DRAM-kretsar avsedda för DDR4-minnen.

Priserna för dessa kretsar används som ett mått för prisbilden på DRAM-marknaden som helhet, och under fredagen den 19 juli landade den genomsnittliga prislappen på 3,74 USD per krets. Detta motsvarar en prisökning om 14,6 procent på en vecka och sedan den 5 juli har priserna stigit med 23 procent.

Den 5 juli är dagen efter att Japan påbörjade den mer restriktiva materialexporten till Sydkorea, vilket uppges vara en del i de kraftigt förhöjda priserna. Till KBS World Radio nämner en analytiker att priserna för DRAM-kretsar kan komma att skjuta i höjden om den strypta exporten hämmar produktionskapaciteten för Samsung och SK Hynix, men i dagsläget är det oklart om så är fallet.

Det nämnda strömavbrottet sägs vara en kraftigt bidragande del i den plötsliga prisuppgången, eftersom det förstörde och förhindrade Toshibas betydande DRAM-produktion. Om trenden håller i sig kan de dyrare minneskretsarna göra avtryck på prislappar på konsumentmarknaden, där bland annat smarta telefoner och primärminnen är artiklar i riskzonen.

Källa: KBS World Radio

Läs mer om minnespriser:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!