Välkända Toshiba har många strängar på sin lyra, men till följd av miljardförluster inom den amerikanska kärnreaktordivisionen balanserade bolaget på ruinens brant i fjol. För att kompensera för detta valde Toshiba att sälja av minnesverksamheten, som sedan köptes av investeringsbolaget Bain Capital för 18 miljarder USD.

Efter affären stöptes divisionen om till Toshiba Memory Corporation, som i dagsläget är en av världens största producenter av NAND-minneskretsar för lagringsenheter. Toshibas minnesverksamhet har ofta drivit teknikutvecklingen framåt under historiens gång och lanserade exempelvis NAND-minnet år 1987. Därtill var de först med att använda tekniken Quadruple-Level Cell (QLC) för flashminne, som innebär att fyra bitar kan lagras per minnescell.

Nu meddelas att Toshiba Memory skrotar det meriterade namnet till hösten, för att istället övergå till Kioxia. Ordet är en sammanslagning av japanska "kioku" och grekiska "axia", som betyder "minne" respektive "värde", och tilltaget ska vara ett steg för att särskilja sig från den forna majoritetsägarens verksamhet.

Namnbytet ska genomföras från och med den 1 oktober 2019, en process som omfattar samtliga företag i Toshiba Memory-gruppen. Bland dessa syns bland andra den europeiska divisionen, som efter bytet ska heta Kioxia Europe. Varumärket OCZ förkommer på SSD-marknaden och även ett par sådana bolag ska få nytt namn.

Källa: Businesswire

Läs mer om NAND och SSD-enheter:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!