I början av 2017 avtäckte Nintendo den portabla spelkonsolen Switch, som sedan lanseringen har blivit en riktig storsäljare världen över. De senaste veckorna har Nintendo presenterat två kommande varianter av spelkonsolen, där den ena är en uppdaterad variant med kraftigt förbättrad batteritid. Den andra modellen är Switch Lite, som är en mindre och helt portabel historia med lägre prislapp.

Originalversionen av Nintendo Switch består av en enhet med pekskärmen och övrig hårdvara, medan löstagbara kontroller monteras på sidorna när konsolen används i handhållet läge. Kontrollerna heter Joy-con och kan kommunicera trådlöst med Switch, vilket bland annat medför att konsolen kan anslutas till en dockningsstation för den som vill spela på en större skärm.

IMG_9826.jpg

Två Joy-con-kontroller separerade från konsolen

De båda Joy-con-kontrollerna är bestyckade med ett flertal knappar samt en analog styrspak, och under spelkonsolens livstid har många användare haft problem med sistnämnda. Problemet kallas "drifting" och innebär att rörelse för styrspaken registreras även när den inte vidrörs. Nu har de upprörda användarna fått gehör från en advokatbyrå, som lämnat in en stämningsansökan mot Nintendo.

Advokatbyrån är amerikanska Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith och i ansökan hävdas att Nintendo säljer kontrollerna trots att de känner till deras brister. Användare har även vädrat sina tankar kring problemen på forumet Reddit, men Nintendo har inte besvarat kritiken där.

At Nintendo, we take great pride in creating quality products and we are continuously making improvements to them. We are aware of recent reports that some Joy-Con controllers are not responding correctly. We want our consumers to have fun with Nintendo Switch, and if anything falls short of this goal we always encourage them to visit support.nintendo.com so we can help.

Bolaget har dock uttalat sig genom den spelinriktade webbplatsen Kotaku och hänvisar där problemdrabbade kunder till företagets webbplats. I samma veva berättas att spelgiganten känner till problemen som rapporterats, och menar därtill att företaget kontinuerligt förbättrar sina produkter. Huruvida lösningar på den så kallade "drifting"-problematiken finns bland dessa förbättringar är dock oklart.

Äger du en Nintendo Switch och har du i så fall upplevt problem med kontrollerna? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!