När det kommer till dedikerade grafikkort är AMD och Nvidia jättarna på marknaden, men till år 2020 ska även Intel äntra marknaden med familjen "Xe". Serien uppges bli en mångsidig lösning som används i integrerade grafikkretsar, men även i uppskalat utförande i dedikerade grafikkort för spel och datacenter.

I dagsläget är ganska lite känt om de kommande korten, men konceptbilder för de konsumentinriktade korten har visat. Bolagets kinesiska grafikdivision har därtill talat om stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing, något som uppges saknas för de första korten men läggs till hos senare modeller. I en numera borttagen drivrutin från Intel skymtas grafikkretsar och grafikkort.

Drivrutinen omnämner ett flertal gånger bokstavskombinationen "RKL", som står för "Rocket Lake" som är ännu en kommande processorfamilj tillverkad på 14 nanometer. Tillsammans med dessa listas integrerade grafikdelar med 16 eller 32 beräkningsenheter, där tillägget "Pro" antyder om ytterligare en serie.

Lista över omnämnd Rocket Lake-hårdvara

; RKL HW
iRKLLPGT1H32 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"
iRKLLPGT1HPro32 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"
iRKLLPGT1S32 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"
iRKLLPGT0P5S16 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"
iRKLLPGT1U32 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"
iRKLLPGT0P5U16 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"
iRKLLPGT0 = "Intel(R) UHD Graphics, RKL" "gfx-driver-ci-master-2624"

Visa mer

Den största nyheten är dock en rad produkter som Intel ännu inte avslöjat, med grafik som benämns som Gen12. Först ut på den kommande arkitekturen "Sunny Cove" är familjen "Ice Lake", och utöver tillverkning på 10 nanometer en av de största nyheterna är Gen11-grafiken, som enligt uppgift innebär ett rejält lyft jämfört mot nuvarande Gen9.

Här handlar det dock inte om kretsar integrerade i processorer utan namnen "DG1" och "DG2" skvallrar om dedikerade grafiklösningar (eng. discrete graphics). Vidare syns att det rör sig om tre modeller med siffror som sannolikt anger antalet beräkningsenheter, där nivåerna 128, 256 och 512 finns.

Lista över dedikerade grafikhårdvara

; DG1 HW
iDG1LPDEV = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 LP DG1" "gfx-driver-ci-master-2624"

; DG2 HW
iDG2HP512 = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2" "gfx-driver-ci-master-2624"
iDG2HP256 = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2" "gfx-driver-ci-master-2624"
iDG2HP128 = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2" "gfx-driver-ci-master-2624"

Visa mer

Hothardware menar att detta bör motsvara instegsgrafikkort och varianter i mellansegmentet, men vad det innebär i faktisk prestanda är omöjligt att sia om. Nämnvärt är att de Xe-kort som ska släppas under 2020 ska ha grafikarkitekturen med kodnamn "Arctic Sound" under huven. Huruvida Gen12 är en synonym eller tänkt för senare lansering återstår att se.

Källa: Anandtechs forum via Hothardware

Läs mer om Intels satsningar på grafikkort:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!