AMD:s färska processorserien Ryzen 3000 kommer med den nya arkitekturen Zen 2 tillverkad på 7 nanometer, en kombination som resulterar i högre prestanda inom samma TDP-värden. Användningen av så kallad chiplet-design innebär också att två kretsar med processorkärnor kan monteras på samma substrat, vilket möjliggör 16-kärniga Ryzen 9 3950X som lanseras till hösten.

Trots de stora förändringarna är samtliga Ryzen 3000-processorer kompatibla med sockel AM4, men för att kunna nyttja PCI Express 4.0 krävs den nya styrkretsen X570. Efter uppdateringar av BIOS/UEFI kan dock samtliga moderkort med styrkretsarna B450 och X470 användas för övriga funktioner, medan många tillverkare givit 300-seriens moderkort samma behandling.

Nu avtäcker MSI tio befintliga moderkort i uppdaterat format, där tillägget "Max" adderats till både modellnamn och förpackningar. Märkningen ska förtydliga att stöd för Ryzen 3000-seriens moderkort finns ur kartong, något som MSI anser vara en bättre lösning än det AMD-signerade klistermärket som berättar samma sak.

Lista över moderkort i max-familjen

X470 Gaming Plus Max
X470 Gaming Pro Max
B450 Gaming Plus Max
B450 Tomahawk Max
B450M Mortar Max
B450-A Pro Max
B450M Pro-VDH Max
B450M Pro-M2 Max
B450M-A Pro Max
A320M-A Pro Max

Visa mer
Zen2-AM4.jpg

Klistermärket återfinns på förpackningar till moderkort som uppdaterats för att stödja Ryzen 3000, en märkning som finns oavsett tillverkare.

Sju av moderkorten är bestyckade med mellanklasskretsen B450 varav fyra är i Micro ATX-format. Mini ITX-formfaktorn saknas helt i Max-serien. Därtill finns två X470-modeller i ATX-format och en ensam Micro ATX-modell med den absoluta instegskretsen A320, som saknar motsvarighet bland 400-seriens styrkretsar.

Majoriteten av de omstöpta moderkorten är också bestyckade med en knapp för att flasha BIOS från ett USB-minne, vilket innebär att moderkortet inte behöver ha en installerad processor för att uppdateras i framtiden. Tänkvärt är att BIOS-versioner med stöd för Ryzen 3000 ofta saknar stöd för Bulldozer-baserade processorer i Athlon- och A-serien, men sådan information ska framgå tydligt för respektive Max-moderkort.

Anser du att en ny Ryzen 3000-kompatibel serie av moderkort är något fler tillverkare borde satsa på, eller skapar det bara mer förvirring? Diskutera i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!