Intel lanserar "Ice Lake" med arkitekturen Sunny Cove för bärbara datorer

Intel lanserar "Ice Lake" med arkitekturen Sunny Cove för bärbara datorer

Nu sjösätter Intel arkitekturen Sunny Cove genom "Ice Lake" tillverkad på 10 nanometer, som kombinerar kompetent grafikdel med snabba anslutningar för att ge tunna bärbara datorer ett lyft.

Intels arkitektur Skylake lanserades år 2015 och tillverkades på 14 nanometer. Med vissa mindre förfiningar är det exakt samma kombination som utgör de senaste Intel-processorerna för både stationära och bärbara datorer, till följd av kraftiga problem med övergången till mer transistortäta 10 nanometer.

Förändringens vindar blåser dock och den nya arkitekturen Sunny Cove är bolagets nästa bidrag, som inom kort ska användas i faktiska produkter. Först ut med arkitekturen blir familjen "Ice Lake" för bärbara datorer, vilken presenterades under årets upplaga av teknikmässan Computex.

Nu tar Intel skynket från den första laddningen "Ice Lake"-processorer och berättar att det inledningsvis handlar om elva processormodeller, som ska ta plats i bärbara datorer som lanseras under årets tredje och fjärde kvartal. Processorerna ska användas i tunna bärbara datorer och 2-i-1-varianter, där anslutningsmöjligheter och batteritid värderas över råprestanda och många kärnor.

Intel Ice Lake 4.JPG
Intel Ice Lake 3.JPG

Fram till och med julhandeln ska minst 35 datormodeller med de nya processorerna landa på butikshyllorna. Precis som för tidigare generationer är den mobila processormarknaden uppdelad i den strömsnåla Y-serien och något kraftfullare U-serien, som består av fem respektive sex processormodeller.

De båda serierna innehåller processorer med två kärnor och fyra trådar, medan majoriteten har fyra kärnor med åtta trådar. Samtliga Y-processorer levereras med ett TDP-värde på 9 watt, en inställning som tillverkare kan vrida upp till 12 watt. För U-serien är standard- och det konfigurerbara TDP-värdet på 15 respektive 25 watt.

Toppmodellen Core i7-1068G7 skiljer sig dock från sina familjemedlemmar och har en enda TDP-nivå på 28 watt, vilket syns i klockfrekvenserna som spänner från 2,3 till 4,1 GHz i bas- och turboläge. Relativt låga klockfrekvenser är en genomgående trend hos samtliga "Ice Lake"-modeller och för Y-serien ligger basnivån mellan 0,7 och 1,1 GHz.

Samma specifikation ligger i snitt en liten bit ovanför 1 GHz-strecket för U-serien, medan turbofrekvenserna sträcker sig från 3,4 till 3,9 GHz beroende på modell. De maximala nivåerna hos Y-processorerna är inte mycket lägre, utan 3,2 respektive 3,5 GHz listas för två modeller vardera, medan seriens höjdare Core i7-1060G7 sträcker sig till 3,8 GHz.

Nämnvärt är dock att serierna kan skilja sig kring hur länge turbonivåerna kan upprätthållas. Intel understryker att "Ice Lake" inte handlar om höga klockfrekvenser under lång tid, men så kallade "burst workloads" är däremot något som processorerna är anpassade för.

Detta innebär att processorerna snabbt kan hoppa upp i högre frekvens när behovet uppstår och för Sunny Cove är responstiden lägre än tidigare. Beteendet är önskvärt i bärbara datorer där batteritid är viktigt, men de relativt låga turbofrekvenserna kan vara tecken på att höga frekvenser är svåra att nå och upprätthålla med den nya arkitekturen.

Kompetent integrerad Gen11-grafik släpps med "Ice Lake"

Hand i hand med den nya processorarkitekturen kommer upphottad grafik enligt Gen11, som enligt tidigare utsagor ska vara ett rejält lyft i jämfört med befintliga Gen9. Detta vidhåller Intel fortfarande och menar därtill att "Ice Lake" kommer att möjliggöra grafikprestanda som inte tidigare varit möjlig i formfaktorn ultratunna bärbara datorer.

Konkret ska spel i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar kunna köras och detta med upp till dubbel bildfrekvens jämfört med föregående generation. Bolaget jämför även med AMD:s mobila Ryzen 7 3700U och i spel såsom Overwatch och Fortnite talar Intels egna siffror för att Gen11 i genomsnitt är 16 procent snabbare.

Intel Ice Lake 1.JPG

Kapaciteten för grafikkretsarna kommer dock att variera, men de mer kompetenta kommer med 48 alternativt 64 beräkningsenheter (EU) och därtill används märkningen "Iris Plus Graphics". Grafikdelen för de som saknar märkningen ska istället vara närmare befintliga Gen9-lösningar i prestanda.

10th-gen-i7-1065-g7-sku-graphic-16x9.png

Även namnschemat har omdanats något för den nya processorgenerationen och i slutet av namnen återfinns bokstaven "G" följt av siffrorna 7, 4 eller 1. Ändelsen "G1" ska motsvara prestanda i nivå med Gen9, medan "G4" och "G7" innebär stark och starkare. Bolaget har inga planer på att fylla i mellanrummen i sifferserien med andra grafikkretsar, och mer kraftfulla varianter ska inte heller vara aktuellt.

Som avrundning för grafikdelen nämns klockfrekvenser, där det för samtliga med "Iris Plus Graphics"-stämpeln i U-serien handlar om nivåerna 1,05 eller 1,10 GHz. I Y-serien gäller samma nivåer med ett undantag på 0,90 GHz, en nivå som tillsammans 1,05 GHz är alternativen för de klenare grafikkretsarna.

"Ice Lake" ska vara centrum för ultralätta bärbara datorer

Som tidigare känt levereras "Ice Lake"-familjen med ett uppdaterat integrerat mediablock, som svarar för hårdvaruaccelererad kodning och avkodning av video. Detta ska enligt uppgift innebära omkring dubbel prestanda vid HEVC-kodning och därtill ska kvaliteten bli bättre.

Intels "Project Athena" är en standard för bärbara datorer som bolaget nyligen spikade, där lång batteritid och det främsta inom både trådad och trådlös anslutning ska finnas i ett portabelt paket. "Ice Lake" ska vara en nyckelkomponent i detta och finnas under huven för många "Project Athena"-produkter, varför inbyggt stöd för exempelvis Wifi 6 och Thunderbolt 3 finns hos alla elva avtäckta processorer.

Oavsett processor finns stöd för upp till fyra Thunderbolt 3-anslutningar som kan användas för externa lagringsenheter, grafikkort eller andra tillbehör. Hur många Thunderbolt 3-anslutningar som faktiskt finns på de bärbara datorerna ligger dock helt i tillverkarnas händer.

Intel Ice Lak 5.JPG

Sammanfattningsvis är ledmotivet för "Ice Lake" för bärbara datorer att processorerna ska vara navet i en helhetsupplevelse, där kompetent grafikdel och processor kombineras med snabba anslutningsmöjligheter. Intel ska även låta AI sköta vissa delar för att uppnå en bättre upplevelse, exempelvis genom att optimera boostnivåer för hårdvaran.

Intel exemplifierar med att AI redan används till viss del redan idag, där exempelvis inspelningsprogram såsom Xsplit kan plocka bort en bakgrund i ett filmklipp i realtid. På ett liknande sätt ska Intel kunna använda AI i bakgrunden för "Ice Lake"-system, och ett användningsområde är att bakgrundsbrus från ett inkommande röstsamtal kan identifieras och filtreras bort.

Fler segment uppdateras framöver – äldre arkitekturer bäst lämpade

Processormakaren understryker att "Ice Lake"-lanseringen är startskottet för den tionde generationens Core-processorer, men det betyder inte att Sunny Cove kommer att ligga till grund för alla användningsområden. Snarare tvärt om, och bolaget upprepar gång på gång att olika arkitekturer ska användas till olika användningsområden och laster.

Inom de kommande tolv månaderna ska företaget uppdatera alla produktkategorier med nya processorer, vilket innefattar allt från högpresterande bärbara datorer och serverhårdvara, till processorer för stationära datorer. När det kommer till många kärnor, höga klockfrekvenser eller en kombination av de båda, kommer Intel dock att använda andra arkitekturer tillverkade på äldre tillverkningstekniker.

Läs mer om Intels kommande satsningar:

Skicka en rättelse
14

Xtrfy M4 RGB – utmärkt spelmus med låg vikt

Låg vikt, utmärkt optisk sensor och bekväm formgivning levererar Xtrfy M4 RGB när den besöker Kenneth i testlabbet. Läs mer

I samarbete med Samsung
27

Testpilot: Samsung X5 SSD – extern och snabb lagring över Thunderbolt 3

Rappa SSD-enheter med gränssnittet NVMe blir allt vanligare i datorer. Med Portable X5 SSD och Thunderbolt 3 tar Samsung dessa egenskaper till externt format. Missa inte när testpiloten David Kvist satte denna på prov! Läs mer

1

Vi sammanfattar Googles Pixel-evenemang

Igår lyfte Google på skynket för företagets kommande produkter. Andreas och Jacob sammanfattar här gårdagens hårdvarunyheter i videoform. Läs mer

7

Sony patenterar molnansluten handkontroll för Playstation Now

Ett patent från Sony visar att företaget experimenterar med handkontroller som ansluts till en molntjänst, i samma anda som Googles Stadia-handkontroll. Läs mer

17

Skräddarsydda Radeon RX 5500 Thicc II från XFX på bild

Först ut bland partnertillverkarna för Radeon RX 5500 är XFX, som tar sitt nya Thicc II-koncept till lägre prisklasser. Läs mer

20 ÅR
199

Gallerier vi minns: Mastodontbygge på hjul

Året var 2011 och det var dags att uppgradera till ny plattform och sockel i samma sifferkombination. Denna mod i ett Caselabs TH10 är en fröjd för ögat för den som gillar maffiga datorbyggen. Läs mer

32

World of Tanks ger ray tracing till alla

En demoversion av World of Tanks erbjuder något så ovanligt som ray tracing till alla som har ett DirectX 11-kompatibelt grafikkort. Detta görs möjligt av en Intel-teknik. Läs mer

38

PCI Express 6.0 dubblerar bandbredden 2021

Standardiseringsorganet PCI-SIG meddelar en ny milstolpe i utvecklingen av PCI Express 6.0, som återigen dubblerar bandbredden. Läs mer

7

Googles VR-satsning Daydream läggs ned

Google slutar dagdrömma och lägger ned satsningen på virtuell verklighet. Nu riktas istället fokus mot syskontekniken förstärkt verklighet. Läs mer

53

Google Stadia får lanseringsdatum

Under hösten vill Google förändra spelindustrin för gott med den strömmande tjänsten Stadia. På evenemanget "Made by Google 19" avtäcks till slut när det släpps. Läs mer

79

Det här är Google Pixel 4 och Pixel 4 XL

Som väntat avtäcktes Googles nya radarpar i Pixel 4-familjen. Paradnumren denna gång är 90 Hz-skärmar och radar-baserad kontrollmetod. Läs mer

11

Bättre ljud med omdöpt Google Home Mini

Google Home Mini byter namn till Nest Mini och får bättre ljud och ljudupptagning. Google Wifi blir Nest Wifi med bättre täckning av ditt hem. Läs mer