Intel lanserar "Ice Lake" med arkitekturen Sunny Cove för bärbara datorer

Intel lanserar "Ice Lake" med arkitekturen Sunny Cove för bärbara datorer

Nu sjösätter Intel arkitekturen Sunny Cove genom "Ice Lake" tillverkad på 10 nanometer, som kombinerar kompetent grafikdel med snabba anslutningar för att ge tunna bärbara datorer ett lyft.

Intels arkitektur Skylake lanserades år 2015 och tillverkades på 14 nanometer. Med vissa mindre förfiningar är det exakt samma kombination som utgör de senaste Intel-processorerna för både stationära och bärbara datorer, till följd av kraftiga problem med övergången till mer transistortäta 10 nanometer.

Förändringens vindar blåser dock och den nya arkitekturen Sunny Cove är bolagets nästa bidrag, som inom kort ska användas i faktiska produkter. Först ut med arkitekturen blir familjen "Ice Lake" för bärbara datorer, vilken presenterades under årets upplaga av teknikmässan Computex.

Nu tar Intel skynket från den första laddningen "Ice Lake"-processorer och berättar att det inledningsvis handlar om elva processormodeller, som ska ta plats i bärbara datorer som lanseras under årets tredje och fjärde kvartal. Processorerna ska användas i tunna bärbara datorer och 2-i-1-varianter, där anslutningsmöjligheter och batteritid värderas över råprestanda och många kärnor.

Intel Ice Lake 4.JPG
Intel Ice Lake 3.JPG

Fram till och med julhandeln ska minst 35 datormodeller med de nya processorerna landa på butikshyllorna. Precis som för tidigare generationer är den mobila processormarknaden uppdelad i den strömsnåla Y-serien och något kraftfullare U-serien, som består av fem respektive sex processormodeller.

De båda serierna innehåller processorer med två kärnor och fyra trådar, medan majoriteten har fyra kärnor med åtta trådar. Samtliga Y-processorer levereras med ett TDP-värde på 9 watt, en inställning som tillverkare kan vrida upp till 12 watt. För U-serien är standard- och det konfigurerbara TDP-värdet på 15 respektive 25 watt.

Toppmodellen Core i7-1068G7 skiljer sig dock från sina familjemedlemmar och har en enda TDP-nivå på 28 watt, vilket syns i klockfrekvenserna som spänner från 2,3 till 4,1 GHz i bas- och turboläge. Relativt låga klockfrekvenser är en genomgående trend hos samtliga "Ice Lake"-modeller och för Y-serien ligger basnivån mellan 0,7 och 1,1 GHz.

Samma specifikation ligger i snitt en liten bit ovanför 1 GHz-strecket för U-serien, medan turbofrekvenserna sträcker sig från 3,4 till 3,9 GHz beroende på modell. De maximala nivåerna hos Y-processorerna är inte mycket lägre, utan 3,2 respektive 3,5 GHz listas för två modeller vardera, medan seriens höjdare Core i7-1060G7 sträcker sig till 3,8 GHz.

Nämnvärt är dock att serierna kan skilja sig kring hur länge turbonivåerna kan upprätthållas. Intel understryker att "Ice Lake" inte handlar om höga klockfrekvenser under lång tid, men så kallade "burst workloads" är däremot något som processorerna är anpassade för.

Detta innebär att processorerna snabbt kan hoppa upp i högre frekvens när behovet uppstår och för Sunny Cove är responstiden lägre än tidigare. Beteendet är önskvärt i bärbara datorer där batteritid är viktigt, men de relativt låga turbofrekvenserna kan vara tecken på att höga frekvenser är svåra att nå och upprätthålla med den nya arkitekturen.

Kompetent integrerad Gen11-grafik släpps med "Ice Lake"

Hand i hand med den nya processorarkitekturen kommer upphottad grafik enligt Gen11, som enligt tidigare utsagor ska vara ett rejält lyft i jämfört med befintliga Gen9. Detta vidhåller Intel fortfarande och menar därtill att "Ice Lake" kommer att möjliggöra grafikprestanda som inte tidigare varit möjlig i formfaktorn ultratunna bärbara datorer.

Konkret ska spel i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar kunna köras och detta med upp till dubbel bildfrekvens jämfört med föregående generation. Bolaget jämför även med AMD:s mobila Ryzen 7 3700U och i spel såsom Overwatch och Fortnite talar Intels egna siffror för att Gen11 i genomsnitt är 16 procent snabbare.

Intel Ice Lake 1.JPG

Kapaciteten för grafikkretsarna kommer dock att variera, men de mer kompetenta kommer med 48 alternativt 64 beräkningsenheter (EU) och därtill används märkningen "Iris Plus Graphics". Grafikdelen för de som saknar märkningen ska istället vara närmare befintliga Gen9-lösningar i prestanda.

10th-gen-i7-1065-g7-sku-graphic-16x9.png

Även namnschemat har omdanats något för den nya processorgenerationen och i slutet av namnen återfinns bokstaven "G" följt av siffrorna 7, 4 eller 1. Ändelsen "G1" ska motsvara prestanda i nivå med Gen9, medan "G4" och "G7" innebär stark och starkare. Bolaget har inga planer på att fylla i mellanrummen i sifferserien med andra grafikkretsar, och mer kraftfulla varianter ska inte heller vara aktuellt.

Som avrundning för grafikdelen nämns klockfrekvenser, där det för samtliga med "Iris Plus Graphics"-stämpeln i U-serien handlar om nivåerna 1,05 eller 1,10 GHz. I Y-serien gäller samma nivåer med ett undantag på 0,90 GHz, en nivå som tillsammans 1,05 GHz är alternativen för de klenare grafikkretsarna.

"Ice Lake" ska vara centrum för ultralätta bärbara datorer

Som tidigare känt levereras "Ice Lake"-familjen med ett uppdaterat integrerat mediablock, som svarar för hårdvaruaccelererad kodning och avkodning av video. Detta ska enligt uppgift innebära omkring dubbel prestanda vid HEVC-kodning och därtill ska kvaliteten bli bättre.

Intels "Project Athena" är en standard för bärbara datorer som bolaget nyligen spikade, där lång batteritid och det främsta inom både trådad och trådlös anslutning ska finnas i ett portabelt paket. "Ice Lake" ska vara en nyckelkomponent i detta och finnas under huven för många "Project Athena"-produkter, varför inbyggt stöd för exempelvis Wifi 6 och Thunderbolt 3 finns hos alla elva avtäckta processorer.

Oavsett processor finns stöd för upp till fyra Thunderbolt 3-anslutningar som kan användas för externa lagringsenheter, grafikkort eller andra tillbehör. Hur många Thunderbolt 3-anslutningar som faktiskt finns på de bärbara datorerna ligger dock helt i tillverkarnas händer.

Intel Ice Lak 5.JPG

Sammanfattningsvis är ledmotivet för "Ice Lake" för bärbara datorer att processorerna ska vara navet i en helhetsupplevelse, där kompetent grafikdel och processor kombineras med snabba anslutningsmöjligheter. Intel ska även låta AI sköta vissa delar för att uppnå en bättre upplevelse, exempelvis genom att optimera boostnivåer för hårdvaran.

Intel exemplifierar med att AI redan används till viss del redan idag, där exempelvis inspelningsprogram såsom Xsplit kan plocka bort en bakgrund i ett filmklipp i realtid. På ett liknande sätt ska Intel kunna använda AI i bakgrunden för "Ice Lake"-system, och ett användningsområde är att bakgrundsbrus från ett inkommande röstsamtal kan identifieras och filtreras bort.

Fler segment uppdateras framöver – äldre arkitekturer bäst lämpade

Processormakaren understryker att "Ice Lake"-lanseringen är startskottet för den tionde generationens Core-processorer, men det betyder inte att Sunny Cove kommer att ligga till grund för alla användningsområden. Snarare tvärt om, och bolaget upprepar gång på gång att olika arkitekturer ska användas till olika användningsområden och laster.

Inom de kommande tolv månaderna ska företaget uppdatera alla produktkategorier med nya processorer, vilket innefattar allt från högpresterande bärbara datorer och serverhårdvara, till processorer för stationära datorer. När det kommer till många kärnor, höga klockfrekvenser eller en kombination av de båda, kommer Intel dock att använda andra arkitekturer tillverkade på äldre tillverkningstekniker.

Läs mer om Intels kommande satsningar:

Kommentarer till artikeln

35 debattinlägg

Skicka en rättelse
20 ÅR
146

Throwback Thursday – SweClockers besöker dataräddningsföretaget Ibas

För fem år sedan reste Jonas och Emil till Norge för att besöka Ibas, som specialiserar sig i att rädda data ur alltifrån mobiltelefoner till lagringsenheter som upplevt bränder. Läs mer

25

Test: PC Gaming Race Glorious Model O – spelmus på endast 67 gram

Glorious PC Gaming Race intar i testlabbet med Model O, en något annorlunda spelmus där en väldans massor hål i konstruktion ger låg vikt. Det är dags för 67 gram speldon att bekänna färg! Läs mer

10

IBM öppnar upp instruktionsuppsättningen Power ISA

Anrika IBM fortsätter att satsa på öppet samarbete runt företagets tekniker, vilket nu innefattar arkitekturerna och instruktionsuppsättningen bakom Power-processorerna Läs mer

27

Samsung presenterar spelskärmen CRG5 med 240 Hz och Nvidia G-Sync

Under Gamescom presenterar Samsung tre nya spelskärmar, där modellen CRG5 särskilt lyfts fram med finesser som VA-panel, 240 Hz med bildsynkronisering via Nvidia G-Sync. Läs mer

12

Ubisoft ger bort For Honor "Standard Edition" gratis på Uplay

Återigen blir medeltidsactionliret For Honor gratis, men den här gången handlar det om utgåvan "Standard Edition" med fler hjältar upplåsta från start jämfört mot tidigare gratiskampanj. Läs mer

17

WD presenterar externa lagringsenheter – först ut med USB 3.2 2x2

Western Digital presenterar nu ett flertal spelinriktade externa lagringsenheter, där SSD-enheten P50 Game Drive skryter med hela 2 GB/s över USB 3.2 Gen 2x2. Läs mer

I samarbete med Fractal Design
130

Tävling: Hitta påskägget och vinn komponentpaket från Fractal Design

Någonting gömmer sig på eller i Fractal Designs senaste serie av nätaggregat. Bli först med att hitta påskägget för att vinna ett stort komponentpaket! Läs mer

92

SweClockers Meet & Geek till Göteborg!

Efter att Jacob gjorde en sommaravstickare till Bollnäs vänder redaktionen blickarna mot Göteborg för nästa officiella Meet & Geek. Kom och nörda med oss på GG Bar! Läs mer

20 ÅR
57

Gallerier vi minns: Värmedriven Nö(r)dgenerator

Powerbanks i all ära, men om du ska ut i skogen ger denna mojäng mer nörd-cred. Medlemmen joohansson visar hur han byggt ihop en generator av enkel elektronik. Läs mer

23

Asus bekräftar Intel Core i9-10000-serien – "Core-X" med styrkretsen X299

Det har tidigare spekulerats i att Intels högpresterande processorserie Core i9-10000 ska använda styrkretsen X299, något som nu bekräftas i specifikationerna för ett Asus-moderkort. Läs mer

19

Intel lanserar "Comet Lake" – upp till 6 kärnor för ultratunna bärbara datorer

Lagom till elektronikmässan IFA 2019 sjösätter Intel processorfamiljen "Comet Lake" för bärbara datorer. Den stora nyheten är upp till 6 kärnor och 12 trådar med 15 W TDP. Läs mer

85

Nvidias nya Geforce-drivrutin introducerar pixelskalning och låglatensläge

Nya drivrutiner tenderar att tillföra förbättrad spelprestanda, men Nvidias senaste drivrutin för Geforce-familjen tillför de två nya funktionerna pixelskalning och låglatensläge. Läs mer