Under juli månad har både AMD och Nvidia uppdaterat sina produktportföljer med nya grafikkort, där Radeon RX 5700 XT och RX 5700 går upp mot Geforce RTX 2070 Super respektive RTX 2060 Super. Sistnämnda duo lanserades i början av månaden men vid samma tillfälle avtäcktes mer kraftfulla RTX 2080 Super, som släpptes i referensutförande först den 23 juli.

Läs SweClockers test av Nvidia Geforce RTX 2080 Super

Nu lanseras Gigabyte två påkostade varianter av sistnämnda, hemmahörande i produktserien Aorus Waterforce. Som namnet avslöjar står vattenkylning på menyn och den ena modellen kommer bestyckad med en sluten vattenkylare kopplad till en 240 mm-radiator, medan den andra är utrustad med ett vattenblock för den som vill ansluta kortet till ett skräddarsytt system.

Gigabyte 2080 super waterforce 1.png

Gigabyte Aorus Geforce RTX 2080 Super Waterforce 8G

Gigabyte 2080 super waterforce 2.png

Gigabyte Aorus Geforce RTX 2080 Super Waterforce 8G

Gigabyte 2080 super waterforce WB 1.png

Gigabyte Aorus Geforce RTX 2080 Super Waterforce WB 8G

Gigabyte 2080 super waterforce WB 2.png

Gigabyte Aorus Geforce RTX 2080 Super Waterforce WB 8G

AORUS Geforce RTX 2080 Super Waterforce är namnet på modellen med komplett vattenkylare och tillägget "WB" kännetecknar varianten med enbart vattenblock. Kylarlösningen på förstnämnda består av en kopparplatta som har kontakt med både grafikkrets, minnen och spänningshantering. Plattan är i sin tur bestyckad med en kombinerad pump och vattenblock med relativt låg profil, som medför att kortet endast upptar två expansionsplatser.

Baksidan av kortet täcks av en metallplåt med RGB-bestyckad Aorus-logotyp, men belysning finns även på framsidan och på de två medföljande 120 mm-fläktarna. Den mer kompetenta kylarlösningen kommer tillsammans med en marginellt förhöjd turbofrekvens på 1 860 MHz, medan referensnivån är 1 815 MHz. I likhet med Nvidias referens gäller minnesfrekvens om 15 500 MHz och strömmatning via två 8-pins PCI Express.

Gigabyte 2080 super waterforce 3.png

Gigabyte Aorus Geforce RTX 2080 Super Waterforce 8G

Gigabyte 2080 super waterforce WB 3.png

Gigabyte Aorus Geforce RTX 2080 Super Waterforce WB 8G

Versionen med enbart vattenblock delar samtliga specifikationer med ovan beskrivna modell, men kortet är inte lika högt. Behovet av två expansionsplatser kvarstår dock eftersom bildanslutningar täcker två platser. Återigen finns en täckplåt av svart metall och ett nickelpläterat kopparblock har kontakt med komponenterna. Ovanpå detta finn ett RGB-belyst akrylblock som guidar vattnet.

När det kommer till bildanslutningarna har de båda Aorus-modellerna hela sju stycken, där en är USB Type-C enligt Virtuallink, som innebär att data, ström och bild kan skickas till VR-headset över en kabel. Därutöver gäller tre HDMI 2.0b samt tre Displayport 1.4. Grafikkorten kommer med fyra års garanti och ska inom kort dyka upp i butiker, men exakta prisuppgifter är i dagsläget okända.

Vilken kylarlösning använder du för ditt grafikkort? Referensmodeller från AMD och Nvidia, tredjepartskort eller eftermarknadskylare? Berätta i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!