I amerikanska Razers produktportfölj finns idag allt från bärbara datorer och skärmar, till hörlurar och datorchassin. Företaget är dock förmodligen mest känt för sin kringutrustning och sedan starten har bolaget tillverkat tangentbord och möss. Nu släpper Razer den avskalade musen Viper, som anammar den rådande trenden kring lätta spelmöss.

De senaste månaderna har många tillverkare släppt ultralätta möss, där Glorious Model O och Cooler Master MM710 är två exempel som väger in på 67 respektive 55 gram. Genom att perforera mössens plastdetaljer nås de låga vikterna, men designen möjliggör för att damm och andra partiklar över tid kommer att samlas under skalet. För Razer Viper gäller istället ett heltäckande plasthölje, men trots det ligger vikten på låga 69 gram.

Razer Viper 1.JPG
Razer Viper.JPG

Razers senaste mus är anpassad för både höger- och vänsterhänta användare, varför de två extra tumknapparna finns på musens båda sidor. Som en av de första spelmössen på marknaden är Viper utrustad med optiska brytare för de primära musknapparna, vilket innebär att en ljusstråle bryts när knappen trycks ned och enligt Razer är denna teknik tre gånger snabbare än mekaniska brytare.

Inside the Viper Mouse.jpg

Genom tekniken minskar också slitaget och de båda brytarna specificeras för 70 miljoner nedtryck vardera, upp från de 50 miljoner som ofta syns för mekaniska varianter. Därutöver är musens ovansida endast utrustad med rullhjulet, medan en knapp för att välja mellan fem olika DPI-nivåer finns på undersidan.

DPI-nivåerna konfigureras genom bolagets mjukvara Synapse, men musen har inbyggt minne för att lagra inställningarna som således kan nås oavsett dator vid senare tillfälle. Synapse används också för att välja funktionen för de extra knapparna, samt för att justera RGB-belysningen som syns på Razer-logotypen, men sistnämnda sparas inte i det interna minnet.

Under huven syns Razers egna optiska sensor kallad 5G, som är utvecklad tillsammans med Pixart och som sträcker sig upp till 16 000 DPI. Lättviktaren ansluts till datorn via en 2,1 meter lång tyginklädd USB-kabel, som Razer menar ska vara extra flexibel.

Viper levereras med två års garanti och en relativt saftig prislapp på 90 euro, motsvarande 950 kronor. Genom Razers webbutik kan musen beställas redan nu, men sannolikt dyker den inom kort upp hos andra europeiska och svenska återförsäljare.

Läs mer om lätta möss:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!