Genom konceptet Big Format Gaming Displays (BFGD) ämnar Nvidia sudda ut gränsen mellan spelskärmar och TV-apparater. Konkret handlar det om rejäla 4K UHD-upplösta skärmar med uppdateringsfrekvens om 120 Hz, HDR-stöd och G-Sync. Med de fläskiga specifikationerna kommer höga priser, och HP Omen X Emperium 65 är ett exempel som kostar drygt 40 000 kronor.

Även utanför Nvidias BFGD-specifikation satsar några tillverkare på spelskärmar modell större, där Acer tidigare under året avtäckte en 43 tum stor modell med 4K UHD-upplösning och 144 Hz uppdateringsfrekvens. Inom kort lanserar även Asus en snarlik skärm med namnet ROG Strix XG438Q, och som namnet antyder handlar det även här om en 43-tumspanel som är av VA-typ.

asus-xg438q-2.jpg

ROG Strix XG438Q visades för första gången under CES 2019.

Upplösningen är 3 840 × 2 160 pixlar och uppdateringsfrekvensen på 120 Hz, men adaptiv bildsynkronisering i form av Freesync 2 står på menyn. Såvida grafikkortet levererar mellan 48 och 120 bildrutor per sekund kan skärmens bilduppdateringsfrekvens anpassas, för att undvika så kallad tearing.

Skärmen kvalar med god marginal in enligt VESA DisplayHDR600-specifikation med den maximala ljusstyrkan om 750 cd/m² (nits), vilket ackompanjeras av 90 procent täckning av DCI-P3-färgrymden och 10 bitars färgdjup. Betraktningsvinklar om 178 grader anges och därutöver står att läsa att skärmen utrustas med local dimming, men hur många zoner det handlar om är oklart.

Asus ROG XG438Q 1.JPG

Bildanslutningarna består av tre HDMI och en Displayport, dubbla USB 3.0-anslutningar samt in- och utgångar för ljud. ROG Strix XG438Q är även utrustad med dubbla 10 W-högtalare och därutöver framhävs funktioner såsom möjligheten att visa innehåll från flera bildkällor samtidigt (eng. picture-in-picture).

Asus rejäla spelskärm avtäcktes redan i början av året men nu har specifikationerna uppdaterats något och riktpriset samt tid för lansering rapporteras av TFTCentral via ett Twitter-inlägg. Brittiska återförsäljare kommer att sälja modellen från och med slutet av augusti och det rekommenderade priset är 1 099 GBP, motsvarande omkring 13 000 kronor. Sannolikt kommer även svenska butiker att tillhandahålla skärmen framöver.

Hur stor skärm använder du för att spela på? Anser du att 43 tum är för stort, lagom, eller är Nvidias 65-tumsvarianter ett bättre alternativ? Berätta i kommentarstråden!

Läs mer om skärmar i storformat:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!