Blizzards World of Warcraft har nära 15 år på nacken och sedan lanseringen har miljontals spelare dagligen stridit för The Horde eller The Alliance. Utvecklaren har kontinuerligt uppdaterat spelet med nya världar, uppdrag och klasser och den senaste expansionen släpptes i augusti förra året och heter Battle for Azeroth.

Somliga spelare längtar dock tillbaka till tiden med färre uppdateringar av World of Warcraft-universumet, och till mångas stora glädje avslöjade Blizzard under 2017 att en klassisk version av spelet bli verklighet. World of Warcraft Classic baseras på Patch 1:12 Drums of War och lanseringen närmar sig med stormsteg. Den 27 augusti slår servrarna upp portarna nu presenterar Blizzard systemkraven.

WoW_Classic_Westfall_3840x2160.jpg

Grundläggande systemkrav

Grundläggande systemkrav

Operativsystem

Windows 7

Processor

Intel Core 2 Duo E6600
AMD Phenom X3 8750

Grafikkort

Nvidia Geforce 8800 GT
AMD Radeon HD 4850
512 MB grafikminne
Intel HD Graphics 4000

Primärminne

2 GB eller 4 GB vid användning av integrerad grafik

Lagringsutrymme

5 GB

De grundläggande systemkraven är i linje med den ansenliga åldern på det ursprungliga spelet och endast 5 GB lagringsutrymme krävs. Nämnvärt är World of Warcraft Classic har stöd för grafikgränssnittet DirectX 12 i det tio år gamla operativsystemet Windows 7, något spelet är ensamt med att ha.

På processorsidan duger Intels Core 2 Duo E6600 från 2006, som med sockel LGA 775 har en basfrekvens om 2,4 GHz för de två kärnorna. Samma basfrekvens gäller för den listade AMD-processorn Phenom X3 8750 med tre kärnor under huven. Grafiken har tre angivna alternativ där två är de dedikerade korten Nvidia Geforce 8800 GT och AMD Radeon HD 4850, som kommer med 512 MB grafikminne.

Det tredje alternativet är integrerad grafik från Intels HD Graphics 4000-serie eller senare, men detta val kräver att datorn är utrustad med stabila 4 GB primärminne. Om ett separat grafikkort istället används räcker hälften. Spelets lägsta upplösning är 1 024 × 768 pixlar, men vilken bildfrekvens hårdvaran kan leverera anges inte.

Rekommenderade systemkrav

Rekommenderade systemkrav

Operativsystem

Windows 10, 8 eller 7 (64-bit)

Processor

Intel Core i7-4770
AMD FX-8310

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 960, 4 GB videominne
AMD Radeon R9 280, 3 GB videominne

Primärminne

8 GB

Lagringsutrymme

5 GB

Spelets rekommenderade systemkrav är dock desamma som för moderna World of Warcraft med Battle for Azeroth-expansionen. Detta innebär minst en fyrkärnig Intel Core i7-processor från Haswell-familjen, alternativt en av de mer kraftfulla processorerna från AMD:s FX-serie. Den rekommenderade kapaciteten för primärminnet är 8 GB.

När det kommer till grafikkort rekommenderas Nvidias åldrande mellanklassmodell Geforce GTX 960 med 4 GB videominne, alternativt AMD:s Radeon R9 280 med 3 GB minne. Här anger Blizzard även de nya operativsystemen Windows 10 och 8, utöver Windows 7. Spelet kan också köras på Mac-datorer med snarlik hårdvara.

I samband med tillkännagivandet av de blygsamma grundläggande systemkraven meddelar Blizzard att användare med en redan aktiv World of Warcraft-prenumeration kommer att kunna spela Classic-versionen från den 8 till 9 augusti. Under dessa dagar ska bolaget genomföra några sista tester och korrigeringar inför den skarpa lanseringen och servrarna öppnar torsdag den 8 augusti klockan 20:00 svensk tid.

Klarar din dator de grundläggande systemkraven? Kommer du ihåg vilken hårdvara du använde för att driva World of Warcraft runt 2006, när Patch 1:12 Drums of War var aktuell? Dela med dig i kommentarstråden!

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!