Högpresterande datorkomponenter går hand i hand med hög värmeutveckling och fläskig kylning. I entusiastkretsar är en lösning att installera ett egenkomponerat system för vattenkylning, vilket kan resultera i både lägre temperaturer och ljudnivåer. En annan aspekt som ofta talar för skräddarsydd vattenkylning är smycka systemet.

För att matcha olika byggstilar, användningsområden och smaker finns en uppsjö av komponenter för vattenkylning, där allt från nickelpläterade vattenblock och kopparrör, till färgade vätskor och RGB-belysta reservoarer finns att tillgå. Oavsett komponenter är dock rinnande vatten och arbetande elektronik inte en bra kombination, och ett tätt system är således A och O.

Läckor kan upptäckas genom att pumpa runt vatten i systemet under en längre tid, medan hushållspapper i chassit fångar upp eventuellt läckage. En annan metod är att pumpa in luft i systemet för att se om det håller tätt och kan bibehålla ett högre lufttryck. Nu släpper EK Water Blocks en läcktestare enligt sistnämnda koncept.

Produkten heter EK-Leak Tester och består av en liten luftpump kopplad till ett aluminiumblock med en tryckmätare, som i sin tur ansluts till vattenkylningen. Anslutningen är enligt G 1/4-tumstandard och för att förhindra att luft läcker via pumpen finns en ventil som kan stängas.

ek-leak_tester_close_up.jpg

Den inbyggda tryckmätaren klarar upp till 1 bar, men EK Water Blocks rekommenderar mellan 0,5 och 0,75 bar för att inte skada systemet. Tillverkaren understryker dock att denna siffra inte nödvändigtvis gäller skräddarsydd vattenkylning med komponenter från andra tillverkare.

Tryckmätaren kan beställas redan nu genom bolagets webbutik och har en prislapp på 36,66 euro, vilket motsvarar omkring 400 kronor.

Läs mer om vattenkylning:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!