När AMD släppte Ryzen 3000-seriens processorer innebar det dels introduktionen av Zen 2-arkitekturen och tillverkningsprocess på 7 nanometer, men det medförde även introduktionen av den tillhörande styrkretsen X570 för moderkort. Ryzen-processorerna använder samtliga processorsockeln AM4 där upplägget för monteringshål för kylare skiljer sig från konkurrenten Intel.

Detta innebär att processorkylare som ska användas med en Ryzen-processor behöver anpassas för AM4-sockeln, men produktsidan för ett X570-moderkort från Asrock beskriver istället bruket av monteringsupplägg för Intels socklar i LGA 115X-familjen. Produkten i fråga heter Asrock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 som SweClockers skrev om under Computex 2019.

Asrock1.jpg

Vid en första anblick kan det förefalla underligt att ett företag väljer att använda kylarmontering för andra processorsocklar än moderkortets använda sockel, men en granskning av listan över kompatibla processorkylare antyder en potentiell förklaring till beslutet. En majoritet av kylarna i listan som inte stöder AM4 är lågprofilkylare speciellt framtagna för kompakta ITX- och mini-ITX-system.

Under de två år som passerat sedan AMD introducerade Ryzen-processorerna har den tillhörande AM4-sockeln ökat i popularitet, men Intels mångåriga dominans har lett till ett betydligt bredare utbud av processorkylare för kompakta datorsystem. Sockeln LGA 1151 är bakåtkompatibel med flera generationer äldre Intel-socklar, vilket ökar utbudet av tillgängliga kylare markant.

Det återstår att se om Asrocks val av Intels kylarmontering är en temporär åtgärd i väntan på att fler kompakta kylarlösningar anpassas för AM4-sockeln, eller om fler produkter med Intel-kompatibel kylarmontering är att vänta.

Läs mer om AMD X570-moderkort:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!