Tidigare i vår lanserade Intel de senaste processorerna i Xeon Scalable-familjen. De nya processorerna ingick i Xeon Platinum-serien och gick under kodnamnet Cascade Lake-AP, där arkitekturen Skylake snurrade under huven. Toppmodellerna var bestyckade med 56 kärnor och 112 trådar.

intc-1533747219834732497190_678x452.jpg

Nu rapporterar Anandtech att Intel förbereder efterföljaren till Cascade Lake vid namn Cooper Lake. Även denna gång handlar det om 56 kärnor och 112 trådar, och arkitekturen är även denna gång Skylake som tillverkas på den beprövade 14-nanometersprocessen. Den stora nyheten i Cooper Lake blir stöd för Intels nya AI-fokuserade tillägg som går under samlingsnamnet DL Boost.

DL Boost är en samling utökningar av x86-instruktionsuppsättningen som ska låta processorerna bättre accelerera beräkningar relaterade till artificiell intelligens (AI) och maskininlärning. AVX512 VNNI, kort för Vector Neural Network Instructions, är tillägg som accelererar algoritmer relaterade till neurala nätverk. Tillägget för maskininlärning kallas bfloat16, ett mer effektivt format för att koda siffror i flyttal.

intel-deep-learning-boost.jpg

Till skillnad från sin Cascade Lake-föregångare kommer Cooper Lake-processorerna inte lödas fast i moderkortet utan placeras i konventionella socklar, vilket innebär att de inte måste beställas förmonterade i leverantörsbyggda system. Enligt Anandtechs källor ska processorerna också använda den nya sockeln LGA4189.

Cooper Lake-processorerna uppges vara en få en relativt kort period i rampljuset innan ersättarna i Ice Lake-familjen når marknaden. Lisa Spellman, chef för datacenter och Xeon-produkterna, har tidigare uttalat sig om att Cooper Lake-processorerna ska bli tillgängliga under 2019 med Ice Lake-processorerna mot mitten av år 2020.

Ice Lake-processorerna ska introducera tillverkningsprocessen 10nm+ för Xeon Scalable-familjen, men intressant nog uppges dessa inte bli bestyckade med stöd för bfloat16-tilläggen. Då Intel haft bekymmer med utvecklingen av tillverkningsprocessen på 10nm+ återstår det att se om företaget kan hålla det tidigare schemat med Ice Lake Xeon-processorer till mitten av nästa år.

Läs mer om Intel Xeon:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!