Samsung presenterar Galaxy Note 10 och tillskottet Note 10+

Samsungs senaste flaggskepp i Galaxy Note-serien utökas för första gången till två modeller, där specifikationerna skiljer sig åt en del mellan Galaxy Note 10 och Note 10+.

Under ett speciellt event i New York presenterar Samsung Galaxy Note 10, det senaste flaggskeppet i företagets telefonfamilj där anteckningspennan S Pen är den namngivande egenskapen. Precis som tidigare paras denna penna med en stor skärm, den senaste systemkretsen och en uppgraderad kameralösning.

Två modeller numera

För första gången i produktfamiljens historia lanseras Galaxy Note 10 i två modeller: standardmodellen och en större Galaxy Note 10+ som båda har bildförhållandet 19:9. Standardmodellen är här något mindre än tidigare med skärmstorlek på 6,3 tum med upplösningen 2 280 × 1 080 pixlar, medan Note 10+ växer till hela 6,8 tum med upplösningen 3 040 × 1 440 pixlar.

Note10_toppbild.jpg

Den nya skärmen har utvecklats för att avge mindre blått ljus, något som ska göra användarupplevelsen mindre besvärlig för ögonen under långa sessioner. Precis som med syskonen i Galaxy S10-familjen används här ett skärmhål för att husera den främre kameran, men här har kamerahålets kanter reducerats så att kameran integreras bättre i skärmen.

Note10_kamerahål.jpg

En annan egenskap som är gemensam med Galaxy S10-syskonen är att fingeravtrycksläsaren har integrerats i skärmen, och även här används ljudvågor för att registrera användarens unika fingeravtryck. En detalj som vissa kommer irritera sig på är att Note 10-telefonerna inte bestyckas med 3,5 millimeters hörlursutgång.

Specifikationer: Galaxy Note 10-modellerna

Galaxy Note 9

Galaxy Note 10

Galaxy Note 10+

Operativsystem

Android 9

Android 9

Android 9

Skärm

6,4 tum
2 960 × 1 440 px

6,3 tum
2 280 x 1 080 px

6,8 tum
3 040 x 1 440 px

Systemkrets

Exynos 9810
10 nm

Exynos 9825
7 nm

Exynos 9825
7 nm

Primärminne

6/8 GB

8 GB

12 GB

Lagring

128/512 GB

128/256 GB

256/512 GB
Micro-SD

Kamera fram

8 MP

10 Mpx

10 Mpx

Kamera bak

2 × 12 Mpx

3× 12 Mpx

3x Mpx
1x 3D ToF djupsensor

Kommunikation

4G/LTE Cat.18
Wifi 5
Bluetooth 5.0
NFC
MST

4G/LTE Cat. 20
Wifi 6
Bluetooth 5.0
NFC
MST

4G/LTE Cat. 20
5G (regionsberoende)
Wifi 6
Bluetooth 5.0
NFC
MST

Biometrik

Fingeravtryck
Iris
Ansike

Fingeravtryck
Iris
Ansikte

Fingeravtryck
Iris
Ansikte

Mått

161,9 × 76,4 × 8,8 mm

151 x 71,8 x 7,9 mm

162,3 x 77,2 x 7,9 mm

Vikt

201 gram

168 gram

196 gram

Batterikapacitet

4 000 mAh

3 500 mAh

4 300 mAh

Anslutningar

USB Type-C
3,5 mm

USB Type-C

USB Type-C

Spelfokuserad prestanda med Discord-samarbete

Samsung har fokuserat på mobilt spelande med de senaste årens Galaxy Note-telefoner, och detta fokus fortsätter med Note 10. Systemet analyseras användarens aktiviteter och när ett krävande spel upptäcks justeras prestandaprofilen för att ge full tillgång till systemkretsens prestanda.

Note10_Discord.jpg

Fokus på spelande syns även i att Samsung nu samarbetar med kommunikationsföretaget Discord. Mjukvaran i Note 10 har integrerats med speltjänsten Discord vilket gör det möjligt för användare att röst- och textchatta under spelsessioner på telefonen.

Prestandamässigt tar processordelen ett steg upp med 33 procent jämfört med föregångaren i Note 9, och sett till grafikprestanda ökar prestanda med 42 procent. För att se till att telefonen inte blir ohanterligt varm används ångkammare för kylning.

Den nya systemkretsen Exynos 9825 tillverkas på den mer effektiva tillverkningstekniken 7nm EUV, vilket ska göra Note 10-enheterna mer energieffektiva. Detta kombineras med väl tilltagen batterikapacitet, där Note 10 utrustas med ett batteri på 3 500 milliamperetimmar medan Note 10+ tar steget upp till 4 300 milliamperetimmar.

Sett till mängden primärminne bestyckas Galaxy Note 10 med 8 GB medan storasyskonet Note 10+ kan fås i konfigurationer med antingen 8 eller 12 GB primärminne. Det mindre syskonet stöder maximalt 256 GB internt lagringsutrymme medan storebror Note 10+ kan fås med 256 eller 512 GB intern lagring. Utökat lagringsutrymme via micro-SD-kort stöds endast med Note 10+.

Note10_batteri.jpg

Batteriet kan snabbladdas via sladd, och med Note 10+ stöds extra snabb laddning via laddare med 45 W kapacitet. Trådlös snabbladdning stöds också och precis som med Galaxy S10-telefonerna har Note 10-modellerna utrustats med stöd för omvänd trådlös laddning. Detta gör det möjligt att ladda andra produkter som stöder trådlös Qi-laddning på telefonens baksida.

Kameranyheter fokuserar på video

En viktig hållpunkt för alla nya flaggskeppsmobiler är kamerafunktioner, och med Note 10-telefonerna har Samsung fokuserat på nyheter för videokreatörer. Det är nu bland annat möjligt att ändra fokuspunkt i videoredigering, så kallad bokeh-funktion.

Note10_kameraPR.jpg

En annan ny funktion för videoinspelningen är att det nu är möjligt att fokusera på olika ljudkällor när användaren zoomar in på specifika delar av omgivningen. Om användaren exempelvis spelar in video i ett rum och zoomar in på någon som spelar ett musikinstrument kan inspelningen fokuseras på instrumentet och filtrera ut omgivande ljudkällor.

Huvudkameran har upplösningen 12 megapixel, en zoom-kamera på 12 megapixel och en ultravidvinkel-kamera på 16 megapixel. I enlighet med det ökade fokuset på videokreatörer kan nu video även spelas in med ultravidvinkel-kameran.

Note10_kamera_videopenna.jpg
Note10_kameraSPen.jpg

Kameramjukvaran har också fått förbättrat stöd för den tillhörande S Pen-pennan. Med Note 9 var det möjligt att ta en bild genom att klicka på pennans knapp, men med Note 10 har pennan utrustats med gyroskop och accelerometer. Dessa kan användas för att styra fler delar av kameramjukvaran.

Det är exempelvis möjligt att växla mellan de olika kameratyperna, mellan olika kameralägen och även zooma in i bilder och video. Fångat videomaterial kan nu redigeras direkt i telefonen via en integrerad videoredigeringsmjukvara.

Här stöds även en funktion som kallas AR-doodle, där användare kan rita direkt ovanpå det kameran fångar och det som ritas följer subjektet. Andra AR-relaterade effekter som kan appliceras ovanpå vad kameran fångar inkluderar bland annat vattendroppar som kan reflektera omgivningen framför kameran. Detta kräver dock de djupseende sensorer som endast Note 10+ är utrustad med.

Ytterligare en AR-relaterad kamerafunktion är möjligheten att läsa av objekt framför kameran som sedan konverteras till 3D-objekt i telefonen. Detta 3D-objekt kan sedan animeras med fullt stöd för exempelvis leder, och objektet kan matcha rörelser hos subjektet framför kameran.

Note10_kamera-AR.jpg

S Pen har fått ytterligare förbättringar utöver de relaterade till kamerafunktionerna. Användarens anteckningar kan nu med några få tryck konverteras till en rad olika textformat, bland annat PDF och Microsoft Word, så att de kan delas till andra enheter som inte stöder Samsungs antecknings-appar. Pennan kan användas i flera timmar på en laddning och den laddas medan den är placerad inne i telefonen.

Microsoft-samarbete runt Samsung Dex

Dex är Samsungs skrivbordsläge som förvandlar användarmiljön till ett mer datorlikt användargränssnitt. Med Note 10-telefonerna har Samsung samarbetat med Microsoft för att integrera Dex-läget i Windows 10.

Dex.jpg
Dex_notismeny.jpg
Dex_SMSsvara.jpg

Detta innebär att en användare som ansluter en Note 10-telefon till en Windows-dator via USB Type-C-sladd kan få tillgång till informationen i telefonen via datorn. Det innefattar bland annat att läsa och svara på SMS, bläddra mellan bilder och mycket mer. Det är även möjligt att spegla telefonens gränssnitt på datorn, och är den utrustad med en pekskärm kan användaren svepa och använda gester via datorskärmen.

Längre fram ska det även bli möjligt att ringa samtal från gränssnittet i Windows, och Samsungs Galleri-app på Note 10 ska få möjligheten att synkronisera bilder direkt mot Microsofts molntjänst Onedrive. Mapparna på Onedrive kan dessutom låsas med användarens fingeravtryck. Utöver Windows ska Dex-appen även stödas i Mac OS.

Lanseras i september

Note10_priser.jpg

Samsung Galaxy Note-telefonerna lanseras den 23 augusti, och priserna börjar vid 10 790 kronor för Note 10 medan Note 10+ startar vid 12 490 kronor. Note 10+ ska även lanseras i en modell med 5G, men denna kommer lanseras på marknader med kommersiella 5G-nätverk vilket i dagsläget inte innefattar Sverige.

Premiär för Galaxy Watch Active 2

Utöver Note 10-telefonerna passade Samsung även på att introducera smartklockan Galaxy Watch Active 2. Nyheterna här innefattar bland annat större skärm på 44 millimeter samt en mindre modell på 40 millimeter. Den stora nyheten är att klockornas gränssnitt nu kan styras med en roterande boett, något som saknades med den första Galaxy Watch Active.

Nyheter i mjukvaran innefattar bland annat coaching både via röst och haptisk återkoppling via vibrationer mot handleden. Galaxy Watch Active 2 ska också lanseras i en specialversion i samarbete med träningsföretaget Under Armour. De speciella egenskaperna här innefattar djupare integration med Under Armours löpnings-app.

Galaxy Watch Active 2 släpps även i en uppkopplad LTE-version. Klockan lanseras den 13 september med priser från 279 USD för aluminium-modellen och 379 USD för modellen i rostfritt stål. LTE-modellen går på 429 USD.

Snapdragon gör intåg i Galaxy Book S

Samsung nöjde sig inte med att presentera mobila produkter utan avtäckte även den bärbara datorn Galaxy Book S. Den stora kioskvältaren till nyhet här är att datorn inte drivs av en x86-baserad processor från Intel eller AMD. Mer information om datorn och lansering på svenska marknaden finns att läsa här.

Läs mer om Samsungs mobilprodukter:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!

Skicka en rättelse
15

Borderlands 3 bjuder på bra strider men enformiga uppdrag

Gearbox senaste storspel är en och fartfylld actiontitel med härliga strider och rollspelselement. Den tunna kampanjen och repetitiva uppdrag är dock stora nackdelar för tungdrivna Borderlands 3. Läs mer

36

Epic betalade 100 miljoner kronor för Control

Remedys färska spel Control säljs endast genom Epic Games Store. Enligt en finansrapport bytte 100 miljoner kronor ägare för att säkra exklusiviteten. Läs mer

113

Modern Warfare i öppen beta – spelar du?

I helgen är det öppet betatest för Call of Duty: Modern Warfare i 2019-tappning. Är du en av alla som testar? Dela med dig av intryck i forumet! Läs mer

45

Navi med en vettig kyllösning – Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC levererar

Partnertillverkarnas varianter av Radeon RX 5700 XT fortsätter strömma in till testlabbet. Näst på tur är Gigabytes Gaming OC, som kommer med både högre klockfrekvenser och fläskigare kylare. Läs mer

I samarbete med Samsung
25

Rita och tävla om presentkort på valfria datordelar för totalt 18 000 kronor

Det är dags för en maffig turnering tillsammans med Samsung, där det ges tre olika chanser att vinna komponenter på temat Galaxy Note 10. Vem är den mest kreativa medlemmen?   Läs mer

3

Gigabyte avslöjar moderkort för kommande Ryzen Threadripper och "Cascade Lake-X"

Moderkortsmakaren Gigabyte är flitig med att avslöja produkter och nu har bolaget registrerat en rad varianter bestyckade med styrkretsarna TRX40, Z490 och X299X. Läs mer

14

Vattenkylning i svart och vitt när "Nagelfar" bygger Venom-inspirerad dator

Med Marvels seriefigur Venom som inspiration har medlemmen "Nagelfar" fyllt ett Fractal Design R6 med kraftfulla komponenter och temariktig vattenkylning. Hoppa in i galleriet för en närmare genomgång! Läs mer

37

Snabbtest: Actiontunga Gears 5 rullar utmärkt på PC

PC-spelare får återigen ta del av Gears of War-serien, där det nylanserade spelet Gears 5 bjuder på en riktigt gedigen portning. SweClockers laddar riggarna för ett snabbt prestandatest. Läs mer

12

Intels 18-kärniga Core i9-10980XE prestandatestas i Geekbench 4

I oktober ska Intel släppa lös nya processorer för HEDT-plattformen X299, i form av familjen "Cascade Lake-X". Paradnumret ska vara något förbättrad hårdvara, men till betydligt lägre pris. Läs mer

17

Nvidia Geforce GTX 1650 Ti kan lanseras 22 oktober – kontrar Radeon RX 5600-serien

Instegsmodellen Geforce GTX 1650 Ti sägs enligt kinesiska källor lanseras den 22 oktober. Då modellen ska konkurrera med Radeon RX 5600-serien kan det även antyda om när den lanseras. Läs mer

64

Quiz: Har du koll på förkortningar i tekniksvängen?

Förkortningar och bokstäver kan betyda allt möjligt – ibland något märkligt eller ovanligt komplicerat. Vi har samlat tio olika varianter. Hur många sätter du? Läs mer

45

AMD:s 16-kärniga Ryzen 9 3950X försenas – släpps i samband med nya Threadripper

Med Ryzen 9 3950X ska AMD ta 16 processorkärnor till sockel AM4. Nu meddelas att lanseringen skjuts från september till november, samma månad som nya Ryzen Threadripper gör entré. Läs mer