Entertainment Software Association (ESA) är branschorganisationen mest känd för att anordna spelmässan E3 varje år. Organisationen jobbar med en rad andra frågor relaterade till spelbranschen, och nu meddelar ESA att speljättarna Sony, Microsoft och Nintendo och ett flertal spelutgivare har skrivit på en policy som förbinder dem att ange oddsen för att vinna innehåll i så kallade loot-lådor.

Loot-lådor är en mekanism i spel där spelaren kan satsa på att vinna innehåll i digitala innehållspaket. Lådornas innehåll slumpas fram enligt förbestämda odds och spelaren kan betala för att låsa upp loot-lådan antingen med spelets egna virtuella valuta eller riktiga pengar.

StarWarsBattlefront2.jpg

Bruket av loot-lådor i EA:s titel Star Wars Battlefront II orsakade stor kontrovers under 2017.

Oddsen för att vinna önskat innehåll presenteras sällan utåt mot spelaren, något som orsakat kontrovers där EA:s bruk av loot-lådor i spelet Star Wars Battlefront II är det senaste omdebatterade exemplet. Detta har lett till att flertalet länder inlett undersökningar om begränsning av loot-lådor, och i vissa fall har dessa förbjudits.

Den policy ESA presenterar, beskriver hur speltitlar med mekanismer som kan klassas som loot-lådor tydligt måste presentera vad oddsen är för att spelaren ska vinna önskat innehåll. För de utgivare som skriver på avtalet träder det i kraft för nya titlar, men äldre titlar som uppdateras med nya loot-lådor måste också presentera dessa odds.

ESA är en amerikansk organisation och presentationen av den nya policyn följer kort efter att den amerikanska handelsmyndigheten FTC tillägnat en heldag åt att diskutera loot-lådor och hasardspel i spelbranschen. Eventuella åtgärder som skulle utfärdats av FTC kan eventuellt påverkat ESA och medlemmarna att införa det nya regelverket.

We commend our members for their continued efforts to listen to their customers and provide consumers with information to make more informed choices for their gameplay. As the video game industry evolves and new features appear, we welcome an open dialogue among our community. Video games spark camaraderie and build communities that we all enjoy being a part of. We will continue to innovate and work together so that every member of our community can enjoy video games as a fun and enriching experience

Bland medlemmarna som skrivit på avtalet återfinns de stora konsoltillverkarna och spelutgivarna Sony, Microsoft och Nintendo, medan de plattformsoberoende utgivarna innefattar bland andra Electronic Arts. Detta följer flertalet beslut i spelbranschen om att ändra eller ta bort loot-lådor helt från speltitlar.

Lista över medlemmar som skrivit på avtalet

Activision Blizzard
Bandai Namco Entertainment
Bethesda
Bungie
Electronic Arts
Microsoft
Nintendo
Sony Interactive Entertainment
Take-Two Interactive
Ubisoft
Warner Bros. Interactive Entertainment
Wizards of the Coast

Visa mer

Exempel på detta innefattar spelutvecklaren Psyonix som igår meddelade att företaget ska avlägsna loot-lådor från succétiteln Rocket League senare i år. Spelgiganten Blizzard tog tidigare i år bort dessa mekanismer från MOBA-titeln Heroes of the Storm. Apple och Google har redan liknande system på plats för köp i spel på de mobila plattformarna Android och IOS.

ESA planerar att implementera reglerna under år 2020. Det är i skrivande stund oklart om reglerna appliceras utanför den amerikanska marknaden, men då majoriteten av utgivarna lanserar speltitlar internationellt är sannolikheten stor att de inte kommer implementera olika system för titlarna på den amerikanska och de internationella marknaderna.

Läs mer om loot-lådor:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!