Under Samsungs Galaxy Unpacked-event stod de nya telefonerna i Galaxy Note 10-familjen i fokus, men företaget passade även på att avtäcka ytterligare några produkter under kvällen. En av dessa var Galaxy Book S, en bärbar dator vars utmärkande egenskap är att dess Windows 10-system drivs av den ARM-baserade systemkretsen Qualcomm Snapdragon 8cx.

Det var då oklart om datorn skulle lanseras på svenska marknaden, men en lansering på de nordiska marknaderna har nu bekräftats av Samsung Sverige. Galaxy Book S är bestyckad med en 13,3 tum stor skärm av LCD-typ med upplösningen 1 920 x 1 080 pixel (FHD) och tio punkters tryckkänslighet.

Systemkretsen Snapdragon 8cx är utrustad med åtta kärnor varav fyra körs i maximalt 2,84 GHz medan fyra enklare kärnor tuffar på i 1,8 GHz när systemet inte är hårt belastat. Detta backas av 8 GB LPDDR4X-primärminne och lagringen består av en 256 GB stor SSD, vilket kan utökas med 1 TB via micro-SD-minneskort.

Egenskap

Galaxy Book S

OS

Windows 10

Skärm

13,3’’ FHD TFT (16:9)
10-punkters multi-touch-skärm

Dimensioner & vikt

305,2 x 203,2 x 6,2-11.8 mm
0.96 kg

AP

Qualcomm Snapdragon 8cx
7nm 64-bit Octa-core
4x 2,84 GHz + 4x 1,8GHz

Minne

8GB RAM (LPDDR4X)

Lagring

256 GB SSD + MicroSD-kort (upp till 1TB)

Kamera

720p HD

Batteri

42Wh
Upp till 23 timmar videouppspelning.

Nätverk

LTE Cat.18
Nano SIM

Anslutning

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz)
VHT80 MU-MIMO

Sensorer

Fingeravtryck, hall, ljus.

Autentisering

Windows Hello med fingeravtryck.

Audio

Stereohögtalare: AKG med Dolby Atmos

Datorn bestyckas vidare med ett batteri med 42 Wh kapacitet, vilket tillsammans med den energieffektiva Snapdragon-kretsen enligt Samsung ska ge upp till 23 timmar batteritid vid videouppspelning. Batteritiden ska även bli väl tilltagen för andra arbetsuppgifter genom att systemkretsen anpassar sig efter belastningen.

Galaxy Book S_r_perspective.jpg
Galaxy Book S_back.jpg
Galaxy Book S_r_top.jpg

Datorn laddas över USB Type-C och snabbladdas via standarden USB PD 2.0 och kan använda samma laddare som företagets Galaxy Note 10-telefoner använder. Sett till trådlösa anslutningar har Galaxy Book S bestyckats med mobil uppkoppling i form av ett integrerat LTE-modem, med en teoretisk maxhastighet på 1 200 Mbit/s för nedladdningar. Datorn är även utrustad med Bluetooth 5.0 och Wifi 5.

Datorn använder anodiserat aluminium som material för chassit men trots detta hamnar vikten på blott 0,96 kg. Samsung Galaxy Book S kommer lanseras i Norden under fjärde kvartalet 2019 i färgen Mercury Gray. Rekommenderat pris till återförsäljare är 12 490 kronor.

Uppdatering:

Samsung har valt att skjuta på den nordiska lanseringen och denna sker således inte i år. Anledning sägs vara att bolaget omprioriterat marknader, enligt M3.

Läs mer om Windows på ARM:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!