Nintendo ska inom kort släppa två nyheter gällande den bärbara spelkonsolen Switch. Dels ska Nintendo uppdatera den befintliga modellen, och dels ska den renodlade bärbara modellen Switch Lite lanseras. Gemensamt för båda dessa modeller är att systemkretsen Tegra X1 tillverkas på en mer energieffektiv tillverkningsproccess.

Enligt en rapport från Wall Street Journal ska någon av eller båda dessa modeller även bestyckas med en ny bildpanel. Den nuvarande Nintendo Switch-modellen är bestyckad med en LCD/IPS-baserad bildpanel med upplösningen 1 280 × 720 pixlar, eller 720p. Enligt rapporten ska de kommande modellerna istället få en bildpanel av typen IGZO från japanska Sharp.

IGZO-paneler är också baserade på LCD-teknik men använder en förbättrad teknik för att aktivera och stänga av LCD-matrisens pixlar. IGZO-baserade bildpaneler har elektronmobilitet som är 20 till 50 gånger snabbare än en traditionell IPS-panel likt den som används i nuvarande Switch-modell. Det gör det möjligt att stänga av och på skärmen mycket snabbare, vilket i sin tur ger mer energieffektiv drift.

Enligt Sharp ska denna energieffektiva drift göra att en IGZO-panel konsumerar en femtedel eller i bästa fall en tiondel av den energi som en konventionell IPS-panel konsumerar. Sharps vice VD Katsuaki Nomura berättar i en intervju med The Wallstreet Journal att IGZO-paneler ska användas av "en klient i spelbranschen", vilken antas vara just Nintendo.

IGZO-paneler ger inte bara bättre energieffektivitet. Den snabba omställningen i elektronernas tillstånd innebär också att panelerna får bättre responstid än en konventionell IPS-panel. Tester som utförs av skärmtestarna Display Ninja anger att responstiden kan gå ner från 4 millisekunder hos en IPS-panel till 1 millisekund i en IGZO-panel.

Vidare jämförelser anger att IGZO-paneler tenderar att erbjuda mer korrekt färgåtergivning, högre ljusstyrka och högre pixeldensitet än traditionella LCD-baserade varianter. Varken Sharp eller Nintendo har uttalat sig om vilka bildpaneler som ska användas i de kommande Switch-modellerna. Att den bärbara modellen Switch Lite klämmer in samma 720p-upplösning på en mindre skärm kan vara ett tecken på att det är här IGZO-panelerna används först.

Den uppdaterade modellen av Nintendo Switch ska bli tillgänglig på den svenska marknaden i september med rådande modellens prislapp. Switch Lite blir tillgänglig den 20 september till ett pris om cirka 2 500 kronor.

Läs mer om Nintendo Switch:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!