AMD:s senaste grafikkortsduo i Radeon RX 5700-serien har funnits på marknaden i drygt en månad. Korten finns tillgängliga från flera olika tillverkare men i dagsläget kommer samtliga med referenskylare av så kallad blower-typ, där en radialfläkt svarar för luftflödet. Tystare och mer kompetenta kylarlösningar ska komma med partnertillverkade kort.

Läs SweClockers test av AMD Radeon RX 5700 och RX 5700 XT

Dessa ska göra entré någon gång i augusti och tidigare uppgifter gör gällande att att två Asus-modeller släpps den 16 respektive 23 augusti. Vare sig AMD eller partnertillverkare har presenterat lanseringsdatum eller skräddarsydda modeller officiellt, men hittills har ett tiotal sådana kort poserat framför kameran. Nu syns ytterligare ett par varianter av Radeon RX 5700 XT på bild.

GIGABYTE-Radeon-RX-5700-XT-GAMING-OC-1.jpg

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G. Bildkälla: Videocardz

GIGABYTE-Radeon-RX-5700-XT-GAMING-OC-7.jpg

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G. Bildkälla: Videocardz

GIGABYTE-Radeon-RX-5700-XT-GAMING-OC-6.jpg

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G. Bildkälla: Videocardz

GIGABYTE-Radeon-RX-5700-XT-GAMING-OC-5.jpg

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G. Bildkälla: Videocardz

Genom Videocardz syns nu Gigabytes Gaming OC 8G-modell av Radeon RX 5700 XT, som levereras med en väl tilltagen kylfläns av aluminium och värmeledningsrör. Denna ackompanjeras av en trio fläktar som omgärdas av en svart plastkåpa och kylaren medför att kortet upptar drygt två expansionsplatser.

Precis som hos referensmodellen syns dock fyra bildanslutningar i form av tre Displayport och en HDMI och även strömmatningen är oförändrad, vilken görs över en 6- och en 8-pins PCI Express-kontakt. Namnet avslöjar att grafikkortet levereras med förhöjda klockfrekvenser, men exakta nivåer är i skrivande stund okända.

Även prisnivå och lanseringsdatum är höjt i dunkel, men bilderna visar avslutningsvis att kortets baksida är utrustad med en avskalad svart täckplåt pyntad med Gigabyte-logotypen. Denna återfinns också på fläktarna samt på sidan av kylaren, där sistnämnda zon bjuder på grafikkortets enda belysning.

Sapphire Overclockers.jpg

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse.

Sapphire Overclockers 2.jpg

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse.

Sapphire Overclockers 1.jpg

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse.

Därtill har den brittiska återförsäljaren Overclockers tidigare under veckan avslöjat Sapphires tappning av Radeon RX 5700 XT, genom att lista den i sin webbutik, komplett med bilder och pris. Modellen har tillägget "Pulse" och levereras med dubbla fläktar och aluminiumkylfläns med värmeledningsrör.

Kåpan runt fläktarna har ett färgschema i rött, svart och grått, något som spiller över på täckplåten på kortets baksida. Bilderna visar att kylarlösningen är bredare än kretskortet, varför nämnda täckplåt har kapats vid strömkontakterna. Återigen gäller en 6- och en 8-pins PCI Express-variant, medan bildanslutningarna är tre Displayport och en HDMI.

Sapphire Overclockers 3.jpg

Prismässigt listas Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse för 424,99 GBP, vilket motsvarar strax under 4 900 kronor. Kortet kan inte köpas men återförsäljaren lovar att det blir tillgängligt inom kort, men huruvida prislappen kvarstår vid skarp lansering återstår att se.

Läs mer om AMD Radeon RX 5700-serien:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!