Konflikten mellan Huawei och USA har varit i rampljuset tidigare under året, men sedan en tid tillbaka tillåts amerikanska företag återigen göra affärer med den kinesiska telekomjätten. I samma veva som USA:s president valde att lätta på handelsblockaden presenterade Japan ett beslut om begränsad materialexport till Sydkorea, ett resultat av en långlivad konflikt mellan länderna.

Beslutet innebär att japanska producenter och leverantörer måste få tillstånd från japanska myndigheter, för att frakta vissa material till Sydkorea. Detta kan få konsekvenser för teknikbranschen då många av exportvarorna används vid elektronikframställning, där sydkoreanska jättar såsom SK Hynix, Samsung och LG är storkunder.

Nu rapporteras att en leverans av industrikemikalier har godkänts av japanska myndigheter, vilken blir den första i sitt slag att nå Sydkorea sedan början av juli. Bland kemikalierna som omfattas av restriktionerna syns fotoresist och vätefluorid, som båda används vid framställning av kretsar såsom DRAM och NAND. Exakt vilka kemikalier som ingår i leveransen har dock inte avslöjats.

Tidigare uppgifter har talat för att den begränsade exporten kan komma att göra avtryck på slutpriserna, om tillverkarnas produktionstakt och volymer påverkas av det uteblivna materialet. Anandtech skriver att tillverkarna vanligtvis lagerhåller kemikalier för en till två månaders produktion, eftersom dessa är giftiga och svåra att lagra.

Nämnvärt är att granskning av exportvaror kan ta upp till tre månader, men den godkända leveransen genomfördes på blott fyra veckor. Att hitta alternativa material och kemikalier kan vara problematiskt för de sydkoreanska företagen, eftersom vissa leverantörer är ensamma om sina produkter eller den höga kvaliteten för dessa.

Det är i dagsläget oklart hur länge Japan ämnar upprätthålla de hårda exportkontrollerna gentemot Sydkorea. Huruvida berörda elektronikjättar anpassar tillverkningen eller prisnivåerna för sina produkter till följd av detta återstår att se.

Källa: The Japan Times via Anandtech

Läs mer om internationella handelskonflikter:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!