Japanska industrikemikalier fraktas till Sydkorea – första leveransen på en månad

Japanska industrikemikalier fraktas till Sydkorea – första leveransen på en månad

Sedan en tid tillbaka måste japanska myndigheter godkänna viss materialexport till Sydkorea, vilket påverkar flera tillverkare. Nu har den första transporten sedan början av juli godkänts.

Konflikten mellan Huawei och USA har varit i rampljuset tidigare under året, men sedan en tid tillbaka tillåts amerikanska företag återigen göra affärer med den kinesiska telekomjätten. I samma veva som USA:s president valde att lätta på handelsblockaden presenterade Japan ett beslut om begränsad materialexport till Sydkorea, ett resultat av en långlivad konflikt mellan länderna.

Beslutet innebär att japanska producenter och leverantörer måste få tillstånd från japanska myndigheter, för att frakta vissa material till Sydkorea. Detta kan få konsekvenser för teknikbranschen då många av exportvarorna används vid elektronikframställning, där sydkoreanska jättar såsom SK Hynix, Samsung och LG är storkunder.

Nu rapporteras att en leverans av industrikemikalier har godkänts av japanska myndigheter, vilken blir den första i sitt slag att nå Sydkorea sedan början av juli. Bland kemikalierna som omfattas av restriktionerna syns fotoresist och vätefluorid, som båda används vid framställning av kretsar såsom DRAM och NAND. Exakt vilka kemikalier som ingår i leveransen har dock inte avslöjats.

Tidigare uppgifter har talat för att den begränsade exporten kan komma att göra avtryck på slutpriserna, om tillverkarnas produktionstakt och volymer påverkas av det uteblivna materialet. Anandtech skriver att tillverkarna vanligtvis lagerhåller kemikalier för en till två månaders produktion, eftersom dessa är giftiga och svåra att lagra.

Nämnvärt är att granskning av exportvaror kan ta upp till tre månader, men den godkända leveransen genomfördes på blott fyra veckor. Att hitta alternativa material och kemikalier kan vara problematiskt för de sydkoreanska företagen, eftersom vissa leverantörer är ensamma om sina produkter eller den höga kvaliteten för dessa.

Det är i dagsläget oklart hur länge Japan ämnar upprätthålla de hårda exportkontrollerna gentemot Sydkorea. Huruvida berörda elektronikjättar anpassar tillverkningen eller prisnivåerna för sina produkter till följd av detta återstår att se.

Källa: The Japan Times via Anandtech

Läs mer om internationella handelskonflikter:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

46

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

21

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer