Intels NUC med Tiger Lake får PCI Express 4.0 och Xe-grafik

Intels NUC med Tiger Lake får PCI Express 4.0 och Xe-grafik

En kommande version av Intels kompakta datorer i NUC-familjen ska bestyckas med Tiger Lake-processorer och grafikdel baserad på Xe-arkitektur, med lansering planerad till 2020-2021.

Senare i höst ska Intel lansera nästa version av NUC-familjen, datorer där relativt högpresterande komponenter huseras i en kompakt och fyrkantig formfaktor. Höstens tillskott går under familjenamnet Ghost Canyon och ska bestyckas bland annat med Core i9-9980HK-processor och PCI Express 3.0-gränssnitt för dedikerade grafikkort.

Intels planer för kommande NUC-generationer avslöjas i samband med en presentation för företagets industripartner rapporterar kinesiska publikationen Chiphell (via Fanlesstech). Ghost Canyon blir den spelfokuserade ersättaren till dagens Hades Canyon-generation, och den kommer i sin tur ersättas av Phantom Canyon under 2020-2021.

phantom3.jpg
phantom1.jpeg
phantom2.jpeg

Phantom Canyon ska bestyckas med Intels mobila Tiger Lake-U-processorer som tillverkas på 10 nanometers tillverkningsprocess och har ett TDP-värde på 28W. Även här ska dedikerade grafikkort kunna installeras, men här i gränssnittet PCI Express 4.0. Enhetens formfaktor ska enligt presentationen stöda grafikkorten Nvidia Geforce GTX 1660 Ti och Geforce RTX 2060.

Den som inte vill utrusta datorn med ett dedikerat grafikkort ska få förbättrad grafikprestanda i standardutförande då den integrerade grafikkretsen ska baseras på Intels kommande grafikkretsar i Xe-serien. Denna grafikdel kommer ingå i vad som kallas Gen12-generationen. De första dedikerade grafikkorten baserade på Xe väntas under år 2020.

Vidare anslutningsmöjligheter innefattar HDMI 2.1, Wifi 6, Bluetooth 5.0, USB 3.1 Gen 2 och Thunderbolt 3. Enligt en rapport från Techpowerup ska Phantom Canyon även få fler kommunikationsvägar (DMI) mellan processorn och plattformshubben (PCH).

Nuvarande plattformar är bestyckade med fyra DMI-kanaler (DMI 3.0 x4) medan Phantom Canyon och kommande plattformar ska utökas till åtta kanaler (DMI 3.0 x8). Dubblerad bandbredd kan komma väl till pass i kommande system som bestyckas med allt snabbare NVMe-SSD:s, externa Thunderbolt 3-anslutna grafikkort, lagringsenheter anslutna över USB 3.2, med mera.

Utöver de konsumentorienterade produkterna visade Intel även upp den kommande NUC-produkten för arbetsstationer. Denna generation kallas Quartz Canyon och ska kunna bestyckas med antingen en åttakärnig Xeon E-processor eller nionde generationens Core i7-processorer. Den ska även stöda dedikerade grafikkort i det övre prestandasegmentet.

Intel-Quartz-Canyon-NUC_5.jpg
Intel-Quartz-Canyon-NUC_8.jpg
Intel-Quartz-Canyon-NUC_11.jpg
Intel-Quartz-Canyon-NUC_4.jpg
Intel-Quartz-Canyon-NUC_3.jpg

Detta innebär att Quartz Canyon växer till ett större format än enheterna brukar uppta, men formfaktorn ska ändå vara kompakt och nätaggregatet med 500W kapacitet är inbyggt i enheten. Vidare bestyckas enheterna med dubbla Thunderbolt-portar, dubbla Ethernet-anslutningar samt stöd för Intel Optane-produkter och ECC-primärminne. Gällande trådlösa anslutningar stöds Wifi 6.

Intel avslöjar inte exakt när NUC-enheter i Quartz Canyon-generationen ska bli tillgängliga, men då en till synes finslipad produkt har visats upp är de sannolikt inte långt borta.

Läs mer om Intel NUC:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
2

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

12

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

49

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

7

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

48

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

17

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

89

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

23

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

38

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer