När AMD bestyckade grafikkorten i Radeon R9 Fury-serien med HBM-minne tillförde det en rejäl ökning i bandbredd och energieffektivitet, samtidigt som de staplade minneskretsarna upptog betydligt mindre kretsyta jämfört med motsvarande mängd grafikminne av GDDR5-variant. Med Radeon RX Vega-serien och sedan Radeon VII tog företaget steget vidare till HBM2-minne.

HBM2E.jpg

HBM-minne är dock väsentligt dyrare att tillverka, och med Radeon RX 5700-serien valde AMD att bestycka grafikkorten med inte lika snabba men betydligt billigare GDDR6-minne. SK Hynix presenterar nu en utvecklad variant av minnestekniken vid namn HBM2E som vidare befäster teknikens roll som regent gällande bandbredd.

HBM2E bygger vidare på HBM2 men ökar bandbredden per minneskapsel från 256 GB/s till 460 GB/s. Varje individuell kapsel kan nu dessutom rymma större minnesmängd på 16 GB per kapsel, upp från 8 GB per kapsel i vanligt HBM2-minne. Som jämförelse skryter dagens snabbaste grafikkort med 11 GB GDDR6-minne och en bandbredd på cirka 616 GB/s.

DSC08606.jpg

Nvidias Geforce RTX 2080 Ti skryter med marknadens snabbaste bandbredd för GDDR6-minne.

Radeon_VII-1.jpg

HBM2-minnet i Radeon VII skryter dock med den högsta minnesbandbredden på grafikkortsmarknaden.

GDDR6-minne får sin totala bandbredd från den kombinerade bandbredden hos de olika minneskretsarna. För att nå hög bandbredd behöver grafikkorten bestyckas med en större mängd minneskretsar. Mängden GDDR6-minne bestämmer tillsammans med minnesbussens bredd och minneshastigheten grafikkretsens bandbredd.

Marknadens grafikkort med högst bandbredd är just nu AMD Radeon VII vars 16 GB HBM2-minne har en total bandbredd på 1 024 GB/s. Om samma grafikkort skulle bestyckas med HBM2E-minne skulle bandbredden öka till 1 840 GB/s, en ökning på nära 80 procent.

SK Hynix pressmeddelande nämner dock inget om huruvida HBM2E-minne blir mer kostnadseffektivt jämfört med HBM2, vilket kommer avgöra om det blir kostnadsmässigt möjligt att utrusta nästa års grafikkort med tekniken eller om GDDR6 fortsatt får förtroendet.

Massproduktion av HBM2E-minne kommmer inledas under 2020 och företaget väntar sig sälja tekniken till kunder inom grafikkortsmarknaden samt accelerering av maskininlärning och AI-beräkningar.

Läs mer om HBM-minne:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!