Med en ny generation processorer för både konsumentdatorer och serverprocessorer baserade på Zen 2-arkitekturen på marknaden har det blivit dags för AMD att rikta uppmärksamheten på andra delar av produktutbudet. Det har sedan tidigare spekulerats i att nästa generation processorer med integrerad grafikdel, så kallade APU:er, får familjenamnet Renoir.

Kodnamn

Processorkärnor

Grafikdel

Tillverkare

Tillverkningsnod

Lansering

Renoir

Zen 2

Vega

TSMC

7nm

2020

Picasso

Zen+

Vega

GlobalFoundries

12nm

2019

Raven Ridge

Zen

Vega

GlobalFoundries

14nm

2017

Det har tidigare spekulerats i att Renoir-APU:erna ska bestyckas med Zen 2-kärnor och grafikdel från Navi-generationen, detta då det vore en logisk uppgradering från de nuvarande Picasso-APU:erna med Zen+-kärnor och Vega-grafik. AMD:s senaste drivrutiner för Linux-plattformen antyder dock att grafikdelen istället kommer baseras på samma Vega 10-teknik som används i föregångarna.

AMDGPU.jpg

Den Linux-fokuserade sajten Phoronix har lyckats snappa upp informationen i senaste versionen av AMDGPU-drivrutinerna. Under kompileringen av drivrutinerna syns beteckningen vega10 vid flertalet tillfällen, men också GFX9 vilket är beteckningen för Vega-grafik. Navi har beteckningen GFX10.

Det verkar dock som att den Vega 10-variant som används i Renoir bestyckas med uppdaterade funktioner jämfört med motsvarigheterna i Picasso och Raven Ridge. De båda föregångarna bestyckades med videoenheten Video Core Next 1.0 (VCN 1.0). Renoir får istället den nya versionen VCN 2.0 som bland annat lägger till stöd för H.264 YUV444 och H.264 YUV420.

Intel_IceLake.jpg

Intels prestandajämförelse mellan Ice Lake-U-processorer och AMD:s Ryzen 7 3700U "Picasso".

Inofficiella produktplaner som letat sig ut på nätet har tidigare angivit att Renoir-baserade APU:er ska lanseras under 2020. Om informationen visar sig stämma kommer Renoir-generationen ställas mot Intels Ice Lake-processorer som tillverkas på 10nm och bestyckas med Gen11-grafikdel. I Intels egna prestandaexempel lyckas Ice Lake-U-processorer med liten marginal prestera bättre grafikprestanda än den Picasso-baserade Ryzen 7 3700U.

Värt att notera att Intel-processorn i exemplet var parad med LPDDR4X-minne på 3 733 MHz, medan Ryzen 7 3700U parades med långsammare DDR4-minne på 2 400 MHz. Med Zen 2-baserade processorkärnor och sannolikt stöd för snabbare primärminne och grafikdel med högre klockfrekvenser har Renoir-APU:erna potentialen att stå sig väl mot Intels bärbara utbud under 2020.

Läs mer om AMD:s APU-processorer:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!