När det gäller framsteg och utveckling i teknikbranschen är uppladdningsbara batterier ett av de områden som varit relativt stillastående under många år. Dagens batterier bygger i regel på litiumjon-teknik som rent tekniskt bygger på samma teknik som vid dess introduktion, och den huvudsakliga utvecklingen har skett tekniken runtom batteriet för exempelvis snabbladdning.

graphene-batteries-of-the-future-1.jpg

Trots de inkrementella framsteg som skett inom utvecklingen av litiumjon-batterier har tekniken en hel del begränsningar. Densiteten för batteriernas laddning har sett begränsad utveckling och batteriernas kapacitet för att behålla laddning sjunker över tid i takt med antalet genomförda battericykler. Materialet grafen, en form av grundämnet kol, har länge setts som en lovande ersättare till litiumjon-tekniken.

Den välkände Twitter-profilen Evan Blass har en lång historik av att avslöja kommande mobilnyheter, och i det senaste avslöjandet sägs Samsung förbereda introduktionen av just grafen i batterier för kommande mobiltelefoner. Enligt uppgifterna ska de första produkterna med grafenbaserade batterier släppas i slutet av nästa år eller under 2021.

De stora vinsterna med Samsungs implementation av grafenbatteriet ska vara hur snabbt batterierna kan nå full laddning, vilket Samsungs lösning ska kunna nå på mindre än en halvtimme. Samma Twitter-inlägg konstaterar dock att det fortfarande återstår en del arbete med att öka batteriernas laddningskapacitet samtidigt som tillverkningskostnader ska reduceras så mycket som möjligt.

Energy_1748x2480.jpg
Energy_1748x2480.jpg

Grafen ska öka laddningskapaciteten jämfört med litiumjon-batterier, men kostnaden är en utmaning som hittills varit ett hinder för materialet i allt från batterier till processortillverkning där det ses som ett alternativ till kisel. Forskare från Samsungs forskningscenter Advanced Institute of Technology har tidigare presenterat grafenbaserad batteriteknik som kan ladda batterier fem gånger snabbare än ett litiumjon-batteri, vilket ger påståendet stärkt trovärdighet.

Övergångar från väletablerade material är en komplicerad och kostsam process i teknikvärlden, och det återstår att se om Samsung lyckats lösa de utmaningar som finns runt grafen i batterier lagom till 2021 års mobila nyheter.

Läs mer om grafen:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!