Samsung kan använda grafen i batterier för telefoner under 2021

Samsung kan använda grafen i batterier för telefoner under 2021

Mobiljätten Samsung planerar att använda materialet grafen i mobilbatterier under 2021, där ett av materialets stora dragplåster ska vara avsevärt förkortade laddningstider.

När det gäller framsteg och utveckling i teknikbranschen är uppladdningsbara batterier ett av de områden som varit relativt stillastående under många år. Dagens batterier bygger i regel på litiumjon-teknik som rent tekniskt bygger på samma teknik som vid dess introduktion, och den huvudsakliga utvecklingen har skett tekniken runtom batteriet för exempelvis snabbladdning.

graphene-batteries-of-the-future-1.jpg

Trots de inkrementella framsteg som skett inom utvecklingen av litiumjon-batterier har tekniken en hel del begränsningar. Densiteten för batteriernas laddning har sett begränsad utveckling och batteriernas kapacitet för att behålla laddning sjunker över tid i takt med antalet genomförda battericykler. Materialet grafen, en form av grundämnet kol, har länge setts som en lovande ersättare till litiumjon-tekniken.

Den välkände Twitter-profilen Evan Blass har en lång historik av att avslöja kommande mobilnyheter, och i det senaste avslöjandet sägs Samsung förbereda introduktionen av just grafen i batterier för kommande mobiltelefoner. Enligt uppgifterna ska de första produkterna med grafenbaserade batterier släppas i slutet av nästa år eller under 2021.

De stora vinsterna med Samsungs implementation av grafenbatteriet ska vara hur snabbt batterierna kan nå full laddning, vilket Samsungs lösning ska kunna nå på mindre än en halvtimme. Samma Twitter-inlägg konstaterar dock att det fortfarande återstår en del arbete med att öka batteriernas laddningskapacitet samtidigt som tillverkningskostnader ska reduceras så mycket som möjligt.

Energy_1748x2480.jpg
Energy_1748x2480.jpg

Grafen ska öka laddningskapaciteten jämfört med litiumjon-batterier, men kostnaden är en utmaning som hittills varit ett hinder för materialet i allt från batterier till processortillverkning där det ses som ett alternativ till kisel. Forskare från Samsungs forskningscenter Advanced Institute of Technology har tidigare presenterat grafenbaserad batteriteknik som kan ladda batterier fem gånger snabbare än ett litiumjon-batteri, vilket ger påståendet stärkt trovärdighet.

Övergångar från väletablerade material är en komplicerad och kostsam process i teknikvärlden, och det återstår att se om Samsung lyckats lösa de utmaningar som finns runt grafen i batterier lagom till 2021 års mobila nyheter.

Läs mer om grafen:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
71

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

24

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

82

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

37

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

71

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

147

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

31

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

63

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer