På marknaden för smarta telefoner är stor skärmyta något som de flesta tillverkarna eftersträvar, och en kombination av större telefoner och mindre skärmkanter har de senaste åren varit receptet för att uppnå detta. Sedan en tid tillbaka har även kamera och diverse sensorer förpassats till ett hål eller en så kallad flärp (eng. notch), för att rymma en ändå större skärm.

I februari presenterade även telefonjättarna Samsung och Huawei vikbara telefoner, vilket i praktiken innebär en surfplatta som kan fällas ihop och därmed rymmas fickan. Samsungs variant heter Galaxy Fold och skulle inledningsvis släppas i maj, men efter allvarliga problem med tidiga testexemplar flyttades lanseringen till september.

Huaweis bidrag har namnet Mate X och i mitten av juni meddelades att lanseringen skjuts från juni till september, med anledning av att skärmen skulle förbättras. Nu rapporterar dock Techradar att telefonsläppet förskjuts hela vägen till november, något Huawei ska ha avslöjat under ett pressevenemang i Kina. I ett officiellt uttalande är Huawei dock mindre specifika och menar att Mate X släpps någon gång mellan september och november.

Huawei-Mate-X-Anandtech-1.jpg

Under året har Huawei minst sagt varit i blåsväder, i och med att amerikanska företag förbjöds att handla med bolaget. Detta medförde bland annat att Huawei miste rätten att använda Googles tjänster och applikationer i operativsystemet Android. Med anledning av detta spekulerades i att Mate X istället skulle utrustas med Huaweis egenutvecklade operativsystem, som nyligen lanserades med namnet Harmony OS.

Handelsblockaden har nu lättat, men vilket operativsystem som gäller återstår att se, vilket även gäller huruvida lanseringen sker senare än september. Trots Huaweis officiella uttalande står Techradar fast vid att Mate X sannolikt dröjer till årets fjärde kvartal. Därutöver skriver publikationen att uppdaterade Mate X får en mindre utstickande låsknapp samt en förfinad design av gångjärnet, men detaljer kring skärmen nämns ej.

Läs mer om vikbara smarta mobiltelefoner:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!