Året var 2004 då Blizzard tog Warcraft ifrån RTS-genren till MMO-världen med World of Warcraft. Inom kort blev det ett av världens mest populära spel, med 12 miljoner aktiva spelare som mest. Sedermera släpptes en rad expansioner för att hålla liv i speltiteln, som 2019 tappat en stor del av spelarbasen.

För den som föredrar den klassiska upplevelsen har dock Blizzard arbetat på att återuppliva denna, i form av speltiteln World of Warcraft Classic. Inför den annalkande lanseringen får spelare önska både användarnamn och spelserver. Trycket är dock högt, och Blizzard har nu gått ut med att köer på över 10 000 spelare kan förekomma.

WoW_Classic_Westfall_3840x2160.jpg

För att undvika detta rekommenderas spelare att byta från de allra mest populära servrarna, vilket innefattar bland annat Herod i USA och Shazzrah i Europa. Blizzard har vaskat fram servrarna Stalagg och Gehennas som ska fungera som komplement istället.

Dessutom har företaget utvecklat en teknik kallad layering, som inledningsvis kommer tillämpas i Classic. Tekniken bygger på att flera instanser av samma server kan existera samtidigt, för att hålla belastningen och populationen i schack. Detta undviker även systemet för lastbalansering i senaste Wow.

Där delas spelservern in i flera instanser av zoner, som dessutom aktivt flyttar spelare över spelservrar. Flera zoner har även olika faser beroende på spelares val i handlingen, vilket gör att spelare på samma server och plats inte nödvändigtvis ser varandra.

I Classic vill Blizzard unvdika detta för en mer autentisk upplevelse, varpå layering skapades. Istället finns bara olika instanser av samma server, och för att flyttas måste spelaren aktivt välja att gå med i en grupp utanför dennes lager. Nämnvärt är att mängden spelare per server är markant högre än vid lanseringen 2004.

Layering kommer enbart att vara påslaget i början av spelets livscykel för att hantera den initiala vågen spelare. Därefter kommer det att slås av, varpå endast en instans av varje server finns. World of Warcraft Classic lanseras den 27 augusti till PC/Windows.

I forumtråden för spelet diskuteras det flitigt kring den nygamla lanseringen, in och delta du också!

Läs mer om World of Warcraft Classic:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!