Turerna kring spelbutiken G2A har varit många, där utvecklare hävdade att spelköp från butiken var värre än att ladda ned spelen illegalt. Detta då G2A agerar som en marknadsplats där företag och individer kan sälja nycklar, något som gjort att nycklar som införskaffats illegalt förekommit på plattformen.

G2A å sin sida säger sig se allvarligt på problemen, och lovar tio gånger pengarna tillbaka om det kan bevisas att stulna nycklar sålts på plattformen. Många utvecklare menar dock att åtgärderna bara är en rökridå och att det är svårt att följa upp hur nycklar införskaffats. Utvecklaren bakom Factorio har nappat på erbjudandet, och väntar nu på att fallet ska utredas.

Även utvecklaren Unknown Worlds som gjort bland annat Subnautica har krävt G2A på en utredning och pengar tillbaka, där utvecklaren förlorat 30 000 USD på nycklar som köpts med stulna kreditkort. Således menar medgrundaren Charlie Cleveland att G2A är skyldiga utvecklaren 300 000 USD.

Subnautica.jpg

Relationen mellan G2A och utvecklare är lika frostig som Subnauticas senaste expansion

I detta fallet är dock G2A inte intresserade av att ge pengarna tillbaka, då marknadsplatsen inte fanns när nycklarna för Natural Selection 2 såldes. G2A grundades inte förrän 2014, medan försäljningen skedde 2013. Innan G2A fanns dock Go2arena, men det var en regelrätt butik som sålde egna nycklar.

I butiken fanns inte heller Natural Selection 2 tillgängligt för köp. Sedan uppdagandet har Cleveland dragit tillbaka sitt krav, men han menar fortsatt att principen är densamma. Även om de specifika nycklarna inte såldes på G2A så har andra illegala nycklar sålts på plattformen enligt honom.

Framledes kommer flera utredningar äga rum där utvecklare begärt pengar tillbaka för nycklar som sålts på G2A, och det återstår att se vad resultatet blir. Samtidigt har G2A erbjudit sig att utveckla ett verktyg för att kunna låsa nycklar som införskaffats illegalt, så att de inte kan säljas i butiken.

Kravet var att 100 utvecklare skulle skriva under på att de vill ha lösningen, för att motivera utvecklingskostnaden. Hittills har dock intresset varit svalt då enbart 19 utvecklare skrivit under, och nyligen utökades deadlinen till slutet av augusti för att hinna skrapa ihop fler underskrifter.

Läs mer om G2A och spelförsäljning:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!